Ngo’s spannen rechtszaak aan tegen Russische Wagner-huurlingen voor gruweldaden in Syrië

Drie ngo’s uit Frankrijk, Syrië en Rusland hebben vandaag aangekondigd dat ze in Moskou een rechtszaak hebben aangespannen tegen de beruchte Russische Wagner-groep. Huurlingen zouden een Syrische gevangene gefolterd en vermoord hebben. 

‘Deze rechtszaak is de eerste poging ooit van de familie van een Syrisch slachtoffer om Russische verdachten ter verantwoording te roepen voor ernstige misdaden die in Syrië zijn gepleegd’, schreven de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH), het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting (SCM) en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial in een gezamenlijke verklaring.

In 2017 kwam aan het licht dat huurlingen van het privébeveiligingsbedrijf Wagner een Syrische man nabij Homs hadden gemarteld en onthoofd, om nadien zijn lijk in brand te steken. De oppositiekrant Novaja Gazeta kon de identiteit van een van de daders achterhalen aan de hand van videobeelden die de huurlingen zelf hadden gemaakt. De drie ngo’s beschuldigen nu zes Wagner-huurlingen voor de moordpartij. 

‘De kok van Poetin’

Wagner wordt volgens Russische onderzoeksjournalisten aangestuurd door de Poetin-getrouwe zakenman Jevgeni Prigozjin. ‘De kok van Poetin’ – zoals hij wordt genoemd vanwege zijn cateringbedrijf, dat maaltijden verzorgt voor scholen, ziekenhuizen en het Russische leger – ontkent elke betrokkenheid met Wagner. In 2016 belandde de oligarch op de Amerikaanse sanctielijst als brein achter een trollenfirma die zich mengde in de Amerikaanse verkiezingen.

‘Deze aanklacht is belangrijk omdat het hier niet om één enkel misdrijf gaat. Dit is een hele golf van straffeloosheid’, zei Alexander Cherkasov van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial aan Agence France Presse. ‘Mensen die hun straf ontlopen na dit soort misdaden te hebben gepleegd, krijgen de kans om ze te herhalen in plaatsen als Tsjetsjenië, Oost-Oekraïne en Syrië. Uiteindelijk komen ze terug naar Rusland en lopen ze op straat onder de mensen.’

Oekraïne en Libië

Naast Syrië, was Wagner ook actief in de oorlog in Oekraïne, waar de huurlingen meevochten aan de kant van de pro-Russische rebellen. Het huurlingenleger is ook aanwezig in Libië, waar het generaal Khalifa Haftar steunt. 

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres zei vorig jaar nog dat de buitenlandse inmenging in het conflict in Libië een ongekend niveau bereikt had. Hij noemde onder meer de levering van geavanceerde apparatuur en het aantal huursoldaten dat betrokken is bij de gevechten.

Lees ook:

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20