Devin Finzer, medeoprichter en CEO van NFT-platform OpenSea, voorspelt in een interview met Business Insider dat NFT’s, de digitale verzamelobjecten die een rage ontketenden bij cryptoliefhebbers, verder zullen evolueren om toegankelijk te worden voor miljarden mensen. Hij gelooft dat crypto een “culturele beweging” is. Ook bespreekt hij de duistere kant van de sector.
NFT’s binnen vijf jaar mainstream, meent de CEO van ’s werelds grootste NFT-marktplaats
Waarom is dit belangrijk?
In augustus bereikte het transactievolume op het NFT-platform OpenSea 3,4 miljard dollar, vergeleken met ongeveer 1 miljoen dollar een luttele twaalf maanden geleden. Momenteel staan er bijna 22 miljoen items te koop op het platform.NFT’s, of non-fungibele tokens, zijn unieke, onvervangbare, meestal digitale items van waarde die gebruikers online kopen en verkopen. Ze maken gebruik van blockchaintechnologie om een digitaal eigendomsrecord bij te houden, volledig vergelijkbaar met cryptomunten. De digitale activa werden voor het eerst gelanceerd op Ethereum, dezelfde blockchain die het token Ether ondersteunt, en tot op de dag van vandaag kunnen de meeste NFT’s alleen worden aangekocht met Ether.
OpenSea is één van de langst bestaande spelers in de NFT-sector. Dat betekent dat het in een perfecte positie verkeerde toen de interesse in NFT’s eerder dit jaar de pan uit rees.
Maar: gezien de cyclische aard van crypto- en blockchainbedrijven, zegt Finzer dat het niet ongebruikelijk is om na een stijging van de prijs en een positieve prikkel van het marktsentiment, een plotselinge daling te registreren. Hij noemt dat een “cultureel perspectief”, waarmee elk cryptobedrijf rekening dient te houden. Ook meent hij dat de cashflowbegroting altijd op prijsschommelingen moet voorbereid zijn.
Culterele beweging
Een NFT-categorie die volgens Finzer tegenwoordig aan populariteit wint, is generatieve kunst. Deze kunstvorm wordt gemaakt door een algoritme in plaats van een mens, waardoor een enkele kunstenaar een groot aantal unieke en eigenzinnige stukken kan produceren.
Fidenza #313, uit de Fidenza-collectie van generatieve kunstwerken, werd op 23 augustus op OpenSea doorverkocht voor 1.000 Ether, of 3,3 miljoen dollar op dat moment. Bedenker Tyler Hobbs, een software engineer die full-time kunstenaar is geworden, heeft al meer dan 4 miljoen dollar aan commissies verdiend uit een geschatte 85 miljoen dollar aan secundaire verkopen.
Daarnaast haalt Finzer aan dat mensen die NFT’s kopen, dat ook doen omdat ze dan deel uitmaken van een digitale gemeenschap. Met name CryptoPunks zou inspelen op het gevoel deel uit te maken van “een culturele beweging”, meent hij. “Het bezit van een NFT stelt gebruikers niet alleen in staat om lid te worden van een exclusieve gemeenschap met lidmaatschapsvoordelen, maar geeft hun ook een herkenbare digitale identiteit”, betoogt dan weer Insider.
Nieuwe blockchains
Vandaag vertegenwoordigen NFT’s vooral digitale verzamelobjecten, maar Finzer gelooft dat er ook potentieel is voor innovatie en verandering op dat vlak. Zo kan hij zich een spreekwoordelijke kamer in het OpenSea-huis voorstellen die volledig gewijd is aan fysieke items. Hij denkt dat met name tickets voor evenementen en onroerend goed baat kunnen hebben bij NFT-tokenization.
Finzer zinspeelt ook op komende veranderingen met betrekking tot de dominantie van Ether in het kopen van NFT’s. Niettemin geeft hij toe dat het rijke ecosysteem van Ethereum een uitdaging zal zijn om te repliceren.
“Opnieuw beginnen, verschillende programmeertalen ondersteunen, sommige van de grondbeginselen heroverwegen is de moeite waard om over na te denken,” klinkt het. “We hebben OpenSea zo gebouwd dat we extra blockchains kunnen toevoegen als het zinvol is om ze te ondersteunen. En je zult daar vrij snel interessante dingen van ons zien.”
Oplichters, phishers en hackers zijn “uitdaging”
Finzer vermeldde dat een van de filosofische fundamenten van OpenSea – de toegankelijkheid voor iedereen – ook een bron van grote risico’s is geweest.
Op OpenSea heeft elke gebruiker de mogelijkheid om een NFT te genereren en te verkopen – maar de openheid van het platform kan problemen uitlokken. Een voorbeeld uit de praktijk dat Finzer aanhaalde, zijn oplichters die bestaande Cryptopunks screenshotten en ze doorverkochten als de originelen.
Hoewel OpenSea over de nodige infrastructuur beschikt om oplichters aan te pakken, blijven ze meer gesofisticeerde manieren ontwikkelen om de systemen te omzeilen in wat Finzer omschrijft als een “kat-en-muisspel”. Hij geeft toe dat oplichters gewoon een nieuwe uitdaging zijn die OpenSea moet aanvaarden in zijn rol als toonaangevend platform.
Door de nouveauté van het NFT-ecosysteem is het nog grotendeels ongereguleerd, wat andere mogelijkheden biedt voor phishers en hackers.
“Er wordt misbruik gemaakt van mensen omdat het zo’n nieuw (domein) is en ze gewoon niet begrijpen hoe alles werkt,” zegt Finzer.
Mainstream impact
Hoewel Finzer dus de donkere kant van de markt erkent, is hij ervan overtuigd dat NFT’s zullen uitgroeien van items in een nichemarkt voor cryptobeleggers tot activa die miljarden mensen gaan bezitten.
“Ik denk dat het iets is dat steeds meer en meer mainstream zal gaan en gewoon een steeds grotere impact op de wereld zal hebben,” meent hij.
“Ik denk dat die verschuiving in grootte van de markt in de loop van (de komende vijf jaar) zal plaatsvinden.”
(evb)