De burgemeesters van twaalf grote steden in Noord-Amerika, Europa en Afrika hebben beloofd om niet meer in fossiele brandstoffen te investeren, maar hun budgetten te zullen reserveren voor duurzame projecten in onder meer energie, vastgoed en transport. De beslissing moet de steden volgens de initiatiefnemers helpen om zich op een duurzame manier van de pandemie te herstellen en de klimaatverandering aan te pakken.
Samen vertegenwoordigen de betrokken metropolen een bevolking van meer dan 36 miljoen mensen. Ze beheren gezamenlijk ook meer dan 295 miljard dollar aan activa. Het initiatief voor de beweging kwam van de burgemeesters van New York en Londen. Zij kregen daarna het gezelschap van Berlijn, Bristol, Kaapstad, Durban, Los Angeles, Milaan, News Orleans, Oslo, Pittsburgh en Vancouver.
Invloed
‘Het is hoog tijd dat de steden afstappen van investeringen in fossiele brandstoffen,’ verduidelijkt Sadiq Khan, burgemeester van Londen, het initiatief. ‘Daarentegen moeten meer inspanningen worden gedaan om duurzame projecten te ondersteunen. Dergelijke initiatieven kunnen ook banen creëren die weinig uitstoot van broeikasgassen teweeg brengen.’
Shirley Rodrigues, Londens schepen voor milieu en energie, erkent dat vele stadsbesturen slechts een beperkte controle over het beheer van hun activa hebben. ‘Een verandering kan daardoor niet onmiddellijk worden gerealiseerd,’ aldus Rodrigues.
‘Het is echter belangrijk dat de stadsbesturen begrijpen waar ze hun invloed best kunnen laten renderen. Het is aangewezen dat de inspanningen op die activiteiten worden toegespitst, zodat maximale resultaten kunnen worden bereikt.’
Het netwerk C40-Cities, een organisatie die steden wereldwijd rond klimaatverandering wil samenbrengen, erkent dat het niet gemakkelijk is om de mogelijke impact van het nieuwe initiatief te berekenen.
Er wordt echter wel op gewezen dat duurzame investeringen niet alleen een ecologische meerwaarde kunnen bieden, maar ook financieel voordeel kunnen opleveren. ‘Uit studies van investeerder Morningstar is gebleken dat Europese duurzame fondsen een jaarlijks rendement van gemiddeld 6,9 procent opleveren, tegenover een opbrengst van 6,3 procent bij traditionele fondsen,’ aldus woordvoerders van C40-Cities.
Signaal
Michael Müller, burgemeester van Berlijn, merkt op dat het initiatief ook een bredere impact kan hebben. ‘De beslissing van de steden om zich terug te trekken uit investeringen met ecologisch en ethisch problematische achtergronden, zou mogelijk een belangrijk politiek signaal kunnen geven’, aldus Müller. ‘Dit voorbeeld zou andere investeerders kunnen aanzetten gelijkaardige initiatieven te ondernemen.’
Milieuactivisten en een aantal hoge functionarissen zoals Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, hebben al gewaarschuwd dat de gigantische kapitalen die door de regeringen voor het economisch herstel worden ingezet, niet mogen worden gebruikt om fossiele brandstoffen te subsidiëren.
‘Een dergelijk beleid zou immers de inspanningen in de strijd tegen een andere wereldwijd probleem – de klimaatverandering – ongedaan maken,’ zeggen zij.