Regering-De Wever wil nettolonen boost geven door belastingvrije som te verhogen tot 13.700 euro

Regering-De Wever wil nettolonen boost geven door belastingvrije som te verhogen tot 13.700 euro
Indexering nettoloon – Getty Images

In het regeerakkoord van de regering-De Wever staat dat het de bedoeling is om ons nettoloon een boost te geven door de belastingvrije som te verhogen. Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, heeft dinsdag in de Kamercommissie Financiën meer details gedeeld over die maatregel. De regering wil tegen 2029 de belastingvrije som verhogen tot 13.700 euro.


Key takeaways

  • De regering-De Wever wil de belastingvrije som verhogen tot 13.700 euro, zonder rekening te houden met de indexering. Voor het inkomstenjaar 2024 bedraagt die 10.570 euro.
  • Het regeerakkoord voorziet een stapsgewijze verhoging van de belastingvrije som vanaf 2026, de grootste toename is voor 2029 gepland.
  • De Arizona-partijen nemen nog maatregelen om de inkomens een boost te geven, waaronder een verhoging van de maaltijdcheques.

Duiding: Wat is de belastingvrije som?

  • Zoal de naam al dat vermoeden is dat het deel van jouw inkomen waarop je geen personenbelasting betaalt. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en kan variëren op basis van jouw persoonlijke situatie.​ Zo stijgt de belastingvrije som bijvoorbeeld als je kinderen ten laste hebt.
  • Het basisbedrag van de belastingvrije som bedraagt voor het inkomstenjaar 2024 10.570 euro. Voor dit inkomstenjaar stijgt dat bedrag door de indexering tot 10.910 euro.

In het nieuws: De regering-De Wever wil de belastingvrije som tegen 2029 optrekken tot 13.700 euro, zonder rekening te houden met de indexering.

  • Het regeerakkoord voorziet een stapsgewijze verhoging van de belastingvrije som vanaf 2026, de grootste toename is voor 2029 gepland.

Impact op het nettoloon

Impact: In welke mate zal je de verhoging van de belastingvrije som voelen? We nemen het voorbeeld van een persoon zonder kinderen met een belastbaar inkomen van 38.000 euro.

  • Die zou voor het inkomstenjaar in principe 13.331 euro aan belastingen moeten betalen. De belastingvrije som bedraagt vandaag 10.570 euro. Dat bedrag valt in de eerste belastingschijf (tot 15.820 euro), waardoor het tarief van 25 procent van toepassing is. De persoon uit ons voorbeeld heeft dus recht op een belastingvrijstelling van 2.642,50 euro (25 % van 10.570 euro). Die moet dus uiteindelijk 10.688,50 euro belastingen betalen.
  • De lonen, belastingschijven en dus ook de belastingvrije som worden normaal aangepast aan de stijgende levensduurte. Alleen kunnen we vandaag niet inschatten hoe fors die indexeringen zullen zijn voor de komende jaren. Daarom baseren we ons op de bovenstaande gegevens om een inschatting te maken van hoe groot de impact zal zijn van een verhoging van de belastingvrije som tot 13.700 euro op de fiscale druk. De belastingvrijstelling komt in dat geval uit op 3.425 euro, waardoor de persoon uit ons voorbeeld uiteindelijk 9.906 euro moet betalen aan de fiscus, oftewel 781,9 euro minder dan wanneer de belastingvrije som ongewijzigd blijft. Dat komt neer op een verhoging van het maandelijkse nettoloon met 65,15 euro.

Andere maatregelen om de lonen op te krikken

Opgemerkt: De federale regering neemt nog meer maatregelen om de inkomens een boost te geven.

  • Het is onder meer de bedoeling om de bijzondere bijdrage sociale zekerheid (BBSZ) te verlagen en de sociale werkbonus te versterken.
  • Voorts komt er een verhoging van de maaltijdcheques. Vandaag kunnen werkgevers via die weg hun medewerkers op een fiscaal voordelige manier een extraatje geven van maximaal 8 euro per dag. Dat bedrag wordt in twee fasen verhoogd. In een eerste fase zal het maximale bedrag stijgen van 8 tot 10 euro, om vervolgens verder op te lopen tot 12 euro.
    • Uit een rondvraag van de hr-dienstverlener Group S bij 1000 bedrijven blijkt alvast dat iets meer dan de helft van de ondernemingen het bedrag van de maaltijdcheques wil optrekken tot 12 euro.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.