Netflix lanceert een site die volledig gewijd is aan ’s werelds populairste films en series

Sinds de oprichting van het streamingplatform is Netflix altijd bekritiseerd om zijn gebrek aan transparantie over de kijkcijfers van zijn programma’s. De streaminggigant heeft eindelijk besloten hier iets aan te doen, met een site gewijd aan (heel) veel top 10-lijstjes.

Tot nu toe gebruikte Netflix de twee-minutenregel om de populairste films en series te rangschikken. Om een programma een extra “view” te geven, hoefde een gebruiker er slechts twee minuten van te bekijken tijdens de eerste 28 dagen dat hij van de dienst gebruik maakte.

Vorige maand kondigde het streamingplatform aan dat het dit criterium zou veranderen en het aantal bekeken uren zou gaan tellen. Dit moet een veel realistischer beeld geven van de populariteit van een programma. Netflix was al enkele maanden bezig met het opstellen van dergelijke ranglijsten, en had besloten dat het deze binnenkort tot zijn maatstaf zou maken.

“Er is enig verschil in de rangschikking (…) maar wij geloven dat betrokkenheid zoals gemeten door het aantal kijkuren een iets betere indicator is van het algemene succes van onze titels en de tevredenheid van de leden”, had het bedrijf uitgelegd. “Dit is ook in overeenstemming met de manier waarop externe diensten het televisiekijken meten en geeft de juiste waardering aan het herbekijken.”

Een nieuwe transparante site

Deze week heeft Netflix die aankondiging in de praktijk gebracht. Er is namelijk een website gelanceerd die volledig gewijd is aan de kijkcijfers van de populairste programma’s. Degenen die eerder klaagden over een gebrek aan transparantie, krijgen nu waar voor hun geld.

Op top10netflix.com onthult Netflix meer dan honderd (ja, ja) top 10’s:

 • Aan de ene kant zijn er vier wereldwijde top 10’s:
  • De top 10 films in het Engels
  • Top 10 films in andere talen
  • Top 10 Engelstalige series (gesorteerd op seizoen)
  • De top 10 van series in andere talen (gesorteerd op seizoen)
 • Anderzijds zijn er specifieke top 10’s voor alle landen waar Netflix beschikbaar is:
  • Top 10 films
  • Top 10 series

Het enige criterium waarmee in de top 10 rekening wordt gehouden, is het aantal kijkuren dat per week wordt geregistreerd. Netflix belooft de ranglijst elke dinsdag bij te werken. Indien dezelfde gebruiker tweemaal een aflevering van één uur bekijkt, zal dit voor het seizoen van de betrokken serie als twee uur zal tellen.

Populairste Netflix-producties aller tijden

Tot slot biedt Netflix als “bonus” ook een top 10 van zijn meest bekeken originele producties (films en series) gedurende het jaar. Ook hier is gekozen voor het criterium “kijkuren”, maar dat is gespreid over de 28 dagen nadat ze op het platform zijn verschenen. Met andere woorden, dit resulteert in een rangschikking van de populairste Netflix-producties aller tijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20