Netflix koerst 10 procent hoger nadat topbelegger Bill Ackman positie in de streamingdienst bekendmaakt

Het aandeel Netflix is donderdag met maar liefst 10 procent gestegen nadat miljardair en topbelegger Bill Ackman onthulde met 1,1 miljard dollar in de streaminggigant te zijn gestapt.

Ackman kocht in wezen de Netflix-dip, betoogt Business Insider. Zijn hedgefondsmaatschappij Pershing Square kocht sinds afgelopen vrijdag 3,1 miljoen aandelen van Netflix.

De streaminggigant daalde vorige week namelijk met meer dan 25 procent nadat het kwartaalrapport zwakkere cijfers opleverde dan verwacht; met name over de matige groeivooruitzichten waren de aandeelhouders teleurgesteld.

Zo rekende het streamingplatform voor het lopende kwartaal op 2,5 miljoen nieuwe abonnees. Analisten gingen voor het eerste kwartaal gemiddeld uit van 5,8 miljoen nieuwe abonnees, schrijft ABM Financial News.

“Aantrekkelijke waardering”

Ackman zegt dat de aankoop gebeurde tegen een “aantrekkelijke waardering”. Hij beklemtoont dat hij zich bullish voelde vanwege Netflix’ streamingactiviteiten, die volgens hem het potentieel hebben om abonnees aan te trekken en hen hogere prijzen in rekening te brengen (getuige daarvan de laatste prijsverhoging).

Hij zegt ook dat de inhoudelijke projecten die bij Netflix in de pijplijn zitten het platform in staat kunnen stellen om de concurrentie af te weren en de marges te verhogen, aldus de Financial Times.

Eerste belang in Netflix

Dit is de eerste keer dat hij een belang in Netflix nam. “We hebben Netflix enorm bewonderd, als consumenten en als investeerders, maar hebben nooit eerder een belang in het bedrijf gehad”, stipt Ackman aan.

Hij was bereid om Netflix met een korting te kopen nadat hij onderzoek had gedaan naar het streamingmodel achter zijn investering in Universal Music Group. “We zijn all-in voor streaming gegaan omdat we houden van de bedrijfsmodellen (…) en de managementteams die deze opmerkelijke organisaties leiden”, aldus nog Ackman.

Donkere wolken

Maar er drijven toch wat donkere wolken binnen. Zo opperen kritische analisten dat de streaminggigant nog weinig ruimte heeft om te groeien in de VS. Door de overweldigende concurrentie neemt de prijszettingskracht van Netflix af.

Ackman blijft echter het zonnetje in huis. In een brief aan zijn investeerders werpt hij op dat Netflix’ “schaalvoordelen en uitstekende kwaliteit van zijn toonaangevende inhoud de toekomstige groei zouden moeten blijven aandrijven en de krachtige concurrentiemogelijkheden van het bedrijf zouden moeten vergroten”.

Ondanks de stijging van donderdag, noteert Netflix nog altijd 24 procent lager dan voor de aankondiging van de kwartaalcijfers.

(ns)

Meer