‘Israëlische premier Netanyahu wil Egypte bezoeken’

Beide landen zijn al maanden aan het verkennen op welke manier minister Benjamin Netanyahu Caïro kan bezoeken. Hoewel de buurlanden in het geheim op veel vlakken nauw samenwerken, is hun officiële relatie veel complexer.

De Israëlische premier zou naar verluidt graag Egypte bezoeken voor de Israëlische parlementsverkiezingen van 23 maart. Dat melden zowel de Israëlische nieuwszender Walla als Amerikaanse nieuwswebsite Axios op basis van ingewijden. De normalisatie van de relaties tussen Israël en verschillende Arabische staten van de afgelopen maanden wordt in het thuisland goed onthaald, en Netanyahu kan zo’n photo -op goed gebruiken. De politieke overlever moet de aandacht zo veel mogelijk zien af te leiden van allerlei corruptieschandalen in de aanloop naar de verkiezingen.

Perceptie is alles

Maar ook de Egyptische president wil zijn diplomatieke slag thuishalen. Volgens de anonieme bronnen zou Abdel Fattah al-Sisi als voorwaarde voor het bezoek een gebaar van goede wil naar de Palestijnen toe eisen, zoals een verklaring ten gunste van een tweestatenoplossing.

Men kan al-Sisi niet verdenken van enig oprecht engagement voor de Palestijnse zaak, maar hij wil wel op een goed blaadje komen te staan met de nieuwe Amerikaanse president. Want hoewel de autoritaire leider meermaals de hemel werd in geprezen door Donald Trump, diens opvolger Biden heeft veel kritiek op de mensenrechtenschendingen in het Egypte van al-Sisi.

Daarom wil de voormalige maarschalk gezien worden als een mediator in het Israëlisch-Palestijns conflict, en dus een potentiële belangrijke partner van de Amerikanen.

Vier oorlogen

De relaties tussen Israël en Egypte zijn op zijn minst complex te noemen. De landen hebben vier oorlogen tegen elkaar uitgevochten sinds de jaren 50, en onder de Egyptische bevolking heerst er nog steeds een diepe wrok jegens de joodse staat. Dat blijkt telkens uit officiële bevragingen.

Officieus werken de buurlanden echter nauw samen. In de Sinaïwoestijn heeft het Israëlisch leger bijvoorbeeld in het geheim een IS-opstand de kop ingedrukt voor Egypte. Vooral onder Sisi zijn de banden met Israël verbeterd. De Egyptische machthebber ziet opportuniteiten in (geheime) militaire samenwerking en de import van goedkoop Israëlisch gas. Officieel zijn de verhoudingen vredevol, maar niet vriendelijk te noemen.

Een staatsbezoek van de Israëlische premier zou dus belangrijk nieuws zijn, de laatste keer dat Netanyahu Caïro aandeed was meer dan 10 jaar geleden. Maar beide leiders willen zichzelf er dus van verzekeren dat ze zo veel mogelijk voordeel uit de visite halen.

Lees ook: Saoedische prinsen raken het niet eens over Israël

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20