“Neen, Wallonië is niet failliet”

“Neen, Wallonië is niet failliet”
Elio Di Rupo (PS) – Sylvain Lefevre/Getty Images

Een breed glimlachende Elio Di Rupo (PS), de Waalse minister-president, heeft gisteren de begroting voor het Waals Gewest gepresenteerd. En de triomf daarbij: de extra groei op de schuld is gestopt, zo liet Di Rupo weten.

  • De cijfers van de Waalse financiën ogen ronduit dramatisch, met een begroting waarop 15 miljard euro aan inkomsten staan, en 19 miljard uitgaven. Naast dat tekort van zo’n 4 miljard euro, is er een totale schuld van zo’n 34 miljard euro: zo’n 240 procent van de totale inkomsten, volgens minister van Begroting Adrien Dolimont (MR). In Vlaanderen bedraagt de schuld zo’n 62,5 procent van alle inkomsten.
  • Die schuld wordt straks lastig, wanneer de rente gaat stijgen. Maar van pessimisme geen sprake, bij Di Rupo en Dolimont. Die laatste, een erg jonge minister van de MR, is opvolger van Jean-Luc Crucke (MR) en haalde vanmorgen uit: “Mijn model is niet Vlaanderen. Als men het gebrek aan solidariteit zag, op het federale niveau, na de overstromingen in Wallonië, dat is niet de visie die ik verdedig”, zo stelde hij.
  • Eerder had Di Rupo zelf ook al de kritiek op zijn financieel beleid weggelachen. Zondag in de Zevende Dag stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat “Wallonië de facto failliet is”.
  • “Ach, meneer De Wever vergist zich”, zo stelde Di Rupo breed lachend aan Belga. “Dat gebeurt hé, dat hij zich vergist. Weet u, ik geef geen kritiek op zijn beleid in Antwerpen, dat zou ik ook kunnen doen. Maar dat is nutteloos. Solidariteit dat is samenwerken, de ene keer voor Vlaanderen, de andere keer voor Wallonië, met verenigde krachten.”
  • Uiteindelijk bespaarde Di Rupo en co zo’n 150 miljoen euro, in een begrotingsconclaaf dat vijf dagen duurde. Daarbij schermden ze met mooie cijfers, en een begroting die tegen 2024 zowaar “in evenwicht” moet zijn. Maar dat lijkt een budgettaire goocheltruc: vier posten van “bijzondere uitgaven” zijn uit de begroting gehouden. Daarbij de coronamaatregelen, de relancemaatregelen, de overstromingen, en extra uitgaven door de oorlog in Oekraïne. Zo tikt het tekort in werkelijkheid aan tot 4 miljard euro.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.