MR-kopstuk Jean-Luc Crucke stapt op als Waals minister

Eén ding is zeker: met de MR van Georges-Louis Bouchez wordt het nooit helemaal kalm in de politiek. Niet in Vivaldi, maar ook niet in de Waalse regering. Daar nam vanmorgen Jean-Luc Crucke, de minister van Begroting voor de Franstalige liberalen, dan toch ontslag. En nog straffer: hij stapt meteen naar het Grondwettelijk Hof over, waar de MR nog iemand mag benoemen. Een exit uit de politiek dus.

  • Crucke werd eind 2021 vernederd door de eigen partij, nadat een fiscaal voorstel van hem voor de Waalse begroting door de MR-fractie in het Waals Parlement afgeschoten werd. Dat leidde tot woedde bij de MR-minister, maar niet minder bij de PS en Ecolo, de coalitiepartners. Die konden het niet appreciëren dat plots hun coalitiepartner, onder impuls van hun onrustige voorzitter, een publieke bocht nam over belastingen.
  • Crucke zelf verbeet zijn frustratie, maar dreigde toen al binnenskamers met ontslag. De PS-voorzitter Paul Magnette en zijn collega Jean-Marc Nollet (Ecolo) zetten daarop via hun ministers in de Waalse regering de MR het mes op de keel: aanvaarden, of eruit gegooid worden. Het cdH stond immers te trappelen om de MR te komen vervangen.
  • Uiteindelijk bond Bouchez in, en bleef dus ook Crucke. Tot nu. Hij gooit de handdoek in de ring, niet zonder nog één tik uit te delen: “Mijn persoonlijke overtuigingen zitten niet meer op één lijn met die van mijn eigen partij”, zo stelt hij bij zijn exit in de Franstalige pers.
  • Een prachtige uitbolbaan bij het Grondwettelijk Hof zit er dus wel nog in: Crucke, die gold als een ‘centrumliberaal’ en een grote fan van de Vivaldi-coalitie, zal geen enkel probleem hebben met in de Senaat benoemd te raken.
  • Bouchez zelf heeft overigens alweer een pittig weekend achter de rug. Hij dook op in de media, waarbij hij nog eens een boom over kernenergie opzette, maar vooral golven veroorzaakte in Franstalig België door zich uit te spreken over de Franse presidentiële verkiezingen. Daarin zou hij, zo gaf hij aan, de omstreden uiterst rechtse Éric Zemmour verkiezen boven Valérie Pécresse, de kandidaat van centrumrechts.
  • Dat leidde tot grote verontwaardiging in Wallonië en Brussel, waar die verkiezingen echt meetellen, en waar Zemmour op één lijn met de extreemrechtse Marine Le Pen gezet wordt. Onder meer Dénis Ducarme, ook tegenkandidaat van Bouchez en altijd vocaal, sprak al z’n ongenoegen uit over de uitspraken van zijn voorzitter.
  • Maar mogelijk wordt Ducarme straks gepaaid met een postje in de Waalse regering. Bouchez laat, wat had u gedacht, nog niet in zijn kaarten kijken over wie hij voor de opvolging van Crucke in gedachten heeft
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.