Nederlandse voetbalclubs omarmen crypto: AZ gaat beleggen in Bitcoin

AZ Alkmaar houdt voortaan een stukje van de clubfinanciën in Bitcoin vast. De nieuwigheid past in een samenwerking met het handelsplatform Bitcoin Meester.

Waarom is dit belangrijk?

Het is een trend in de Nederlandse voetbalwereld: steeds meer clubs kondigen hun officiële cryptocurrency partner aan.

Bij Ajax en Feyenoord ging het om het handelsplatform Knaken, de subtopper AZ Alkmaar presenteerde deze week Bitcoin Meester als zijn partner. Zowel AZ, Ajax als Feyenoord beklemtonen dat er in de boomende cryptomarkt nood is aan sturing voor hun fans, zodat ze op een verantwoorde manier in crypto gaan handelen.

Voor de cryptoplatformen is voetbal een ideaal kanaal om Bitcoin, Ether en andere digitale munten bekender te maken bij het ruime publiek. “Centraal in het partnership staat het verder vermarkten van crypto in de voetbalwereld en het wegwijs maken van nieuwe gebruikers”, zegt Bitcoin Meester.

Tesla achterna

Opmerkelijk is dat een gedeelte van het sponsorbedrag aan AZ in Bitcoin betaald wordt. De club uit Alkmaar laat die Bitcoins gedurende de samenwerking – de verbintenis loopt tot medio 2024 – op de balans staan en is de eerste Nederlandse club die dat doet. Het gaat daarmee grote Amerikaanse bedrijven als Tesla en MicroStrategy achterna.

De Nederlandse voetbalwereld staat erg open voor crypto-samenwerkingen. Vorig jaar experimenteerde Knaken nog met sponsorbetalingen aan Sparta Rotterdam die afhankelijk waren van de sportieve prestaties. Het resultaat? 4,28 Bitcoin. De portefeuille is openbaar en kan door iedereen hier gecheckt worden.

Fortuna Sittard bracht dan weer fan tokens uit op Socios.com. De Eredivisie geeft dan weer, net als de Jupiler Pro League en de Belgische voetbalbond, digitale verzamelkaarten uit via het spelplatform Sorare.

Lees ook: Manchester City lanceert eigen cryptomunt

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20