Manchester City lanceert eigen cryptomunt

In navolging van topclubs als FC Barcelona, Juventus en PSG lanceert nu ook Manchester City een eigen cryptomunt waarmee de supporters toegang krijgen tot exclusieve deals.

De digitale clubmunten zijn een idee van Franse internetondernemer Alex Dreyfus, die eerder actief was in de pokerwereld. Zijn Maltese sportentertainmentbedrijf Socios.com werpt zich met de vrijdag aangekondigde deal met Manchester City stilaan op als de onbetwiste marktleider in het domein van sportgerelateerde tokens.

Het voornaamste doel van de ‘fan tokens’ is de band met de supporters te versterken. De digitale clubmunt, die gebaseerd is op blockchain-technologie, geeft toegang tot speciale promoties, VIP-beloningen en allerhande online wedstrijdjes onder supporters. De blockchain maakt het makkelijk om er online verkiezingen mee te organiseren.

Net als andere clubs zal ook Manchester City de houders van zijn clubmunt stemrecht geven over sommige supportersgerelateerde zaken, bijvoorbeeld het clublied. Voor de marketeers bij de club van Rode Duivel Kevin De Bruyne zijn de digitale munten een ideaal middel om fans uit verre streken, zoals Azië, bij de club te betrekken.

Er zijn twee manieren om de clubmunt te bemachtigen. De geregistreerde fans van de club, de zogeheten Cityzens, krijgen de munt gratis. Daarnaast is de munt te kopen via de smartphone-app van Socios.com. Eerst moet je een pakket van de cryptomunt Chiliz kopen, waarmee je daarna een fan token naar keuze kan kopen. Met een marktkapitalisatie van ruim 3 miljard dollar staat Chiliz intussen op de 30ste plaats in de lijst van grootste cryptomunten.

Cryptohandel

Socios.com legt in een eerste fase de nadruk op de verwerving van de clubmunten door de supporters van de deelnemende clubs. Het gaat niet alleen om Europese topclubs. Recentelijk kondigde ook de kleinere Nederlandse club Fortuna Sittard mee op de cryptokar te springen met een eigen fan token.

In een volgende fase zal Socios.com ook marktplaatsen organiseren waar de clubmunten doorverkocht kunnen worden. De fan tokens kunnen zo tot volwaardige, verhandelbare cryptomunten uitgroeien. Daarom krijgen ze van bij de start een eigen handelscode, zoals $CITY.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20