Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering ging 99 procent van de Nederlandse stemmers maandag akkoord met een verhuizing van Unilever naar het Verenigd Koninkrijk. Alleen lijken externe factoren roet in het eten te gooien bij de voedingsreus.
In juni maakte het bedrijf bekend dat het zijn bijzondere Brits-Nederlandse bedrijfsstructuur wou opgeven en evolueren naar één Britse onderneming. Ooit was het plan om volledig Nederlands te worden, maar dat stuitte telkens op een njet van Britse aandeelhouders, omdat Unilever zijn plek in de FTSE 100 zou verliezen. Omgekeerd speelt dat probleem niet.
11 miljard euro
Alleen zette het bedrijf achter merken als Ben & Jerry’s en Dove daarmee de Nederlandse politiek wat te kijk. Premier Mark Rutte schafte twee jaar geleden een dividendbelasting af om bedrijven zoals Unilever ter wille te zijn en in Nederland te houden. Unilever wil nu komaf maken met die dubbele structuur om bijvoorbeeld sneller overnames te doen. ‘We willen een gelijk speelveld met concurrenten’, klinkt het.
Om die plannen af te wenden, toverde de Nederlandse partij GroenLinks een ‘vertrekbelasting’ uit haar hoed. Het gaat om een spoedwet die een eenmalige belasting heft op multinationals die hun hoofdzetel verhuizen van Nederland naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven. Dat zou Unilever maar eventjes 11 miljard euro kosten.
Verhuisboete
Hoewel een verhuis in dat geval ‘niet meer in het belang’ van Unilever is, kan de levensmiddelenreus de boete misschien niet meer vermijden. Op 30 oktober buigt het Britse Gerechtshof zich over de plannen. Als het hof die goedkeurt, kan Unilever de verhuizing niet meer terugdraaien. En dan bestaat de kans dat het bedrijf 11 miljard euro mag ophoesten.
De spoedwet zelf werd al onder de loep genomen door de Nederlandse Raad van State. Die bezorgde een advies waarmee GroenLinks een aangepast wetsvoorstel aan het opmaken is. Daarna moet de Tweede Kamer zich uitspreken over de verhuisboete. GroenLinks heeft 14 van de 150 zetels in handen, maar krijgt naar verluidt steun van regeringspartijen ChristenUnie, D66 en CDA. De boete zou er dus hoogstwaarschijnlijk komen.