Nederlandse miljardair verkoopt Luxaflex aan AB InBev-Brazilianen

Ralph Sonnenberg, de op vier na rijkste Nederlander, sluit 2021 af met een megadeal. De 87-jarige ondernemer verkoopt de meerderheid van zijn familiale groep Hunter Douglas, vooral bekend van de Luxaflex-rolgordijnen, aan de Amerikaanse investeringsreus 3G Capital.

Hunter Douglas was voor ruim 93 procent in handen van de familie Sonnenberg en de rest staat op de beurs. De vader van Sonnenberg, Henry Sonnenberg, richtte de onderneming ruim honderd jaar geleden op. In de jaren vijftig bracht het familiebedrijf voor het eerst een rolgordijn van het merk Luxaflex uit. Daarmee groeide Hunter Douglas uit tot de grootste producent van raambekleding ter wereld, met 23.000 werknemers in honderd landen.

De 87-jarige patriarch heeft nu beslist om het familiebedrijf grotendeels te verkopen. De investeringsgroep 3G Capital krijgt 75 procent van de aandelen in handen, in een deal die het bedrijf op ruim 6 miljard euro waardeert. De kleine aandeelhouders op de beurs worden tegen dezelfde voorwaarden als de familie uitgekocht. Het is de bedoeling dat de familie Sonnenberg 25 procent van het bedrijf behoudt.

Link met AB InBev

Hunter Douglas verdwijnt dus van de beurs en wordt een volledig privaat bedrijf. De nieuwe hoofdaandeelhouder 3G Capital is opgericht door drie Braziliaanse investeerders – Jorge Paulo Lemann (een van de rijkste personen ter wereld), Marcel Telles en Carlos Alberto Sicupira – die in België vooral bekend zijn als aandeelhouders van bierreus AB InBev.

Ze zetten meteen ook een ex-topmanager van AB InBev, João Castro Neves, op de post van CEO. David Sonnenberg, een zoon van Ralph en voorheen co-CEO, krijgt de rol van uitvoerend voorzitter, de functie die zijn vader had.

3G Capital controleert ook Kraft Heinz Company en Restaurant Brands International, het bedrijf achter onder meer Burger King.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20