Nederlandse chipmachinefabrikant ASML kreeg gedeeltelijk uitvoerverbod naar China: VS kwamen tussenbeide

Het Nederlandse ASML mocht een aantal van zijn chipmachines niet meer leveren aan China, ondanks een eerder afgegeven licentie. Het bedrijf kreeg een gedeeltelijk verbod opgelegd van de Nederlandse overheid. Volgens persagentschap Bloomberg voeren de Verenigde Staten de druk op.

In het nieuws: Bloomberg meldt dat de Amerikaanse overheid aan ASML verzocht om bepaalde leveringen van chipmachines aan China niet uit te voeren. De Nederlandse overheid kwam met een gedeeltelijk verbod.

  • ASML Holding NV had een licentie tot eind 2023 om drie deep ultraviolet-machines (DUV) te exporteren naar China. Met die machines kunnen chips worden ontwikkeld. De DUV-machines printen met lithografietechnieken ultrafijne lijntjes op chips, wat de basis legt voor chipontwikkeling.
  • Ondanks de licentie vroeg de Amerikaanse overheid aan het Nederlandse bedrijf om de drie machines niet uit te voeren. De VS blijven bezorgd over dergelijke technologie in Chinese handen.
  • Volgens Bloomberg zou de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan vorig jaar contact hebben opgenomen met zijn Nederlandse ambtgenoten, om hen tot voorzichtigheid aan te manen. De Nederlanders adviseerden Sullivan om direct contact op te nemen met ASML.
  • Dat gebeurde ook. Volgens ASML heeft het bedrijf “in recente gesprekken met de Amerikaanse overheid verdere opheldering gekregen over de reikwijdte en impact van de Amerikaanse exportcontroleregels“, schrijft het op zijn website.
    • De VS leggen vanaf half oktober beperkingen op bij leveringen aan “een beperkt aantal geavanceerde productiefaciliteiten”, aldus ASML.
    • Het ging in op de Amerikaanse eis, en een onbekend aantal machines werden niet uitgevoerd.
    • Volgens het bedrijf heeft de keuze om de machines niet uit te voeren geen impact op de financiële verwachtingen van 2023.

Licentie vroegtijdig ingetrokken

Ingezoomd: De Nederlandse overheid legde een gedeeltelijk exportverbod op.

  • De licentie die ASML had, wordt niet verder verlengd. De Nederlandse overheid greep in, en legde het bedrijf aan het einde van 2023 een gedeeltelijk exportverbod naar China op.
  • Een lichte klap voor het bedrijf: de export naar China groeide in 2023 exponentieel in vergelijking met 2022. In het derde kwartaal van 2023 was China goed voor bijna de helft van alle export van ASML, in vergelijking met 24 procent in hetzelfde kwartaal in 2022.
  • Volgens Peter Wennink, CEO van ASML, zullen de nieuwe exportregels voor 15 procent minder verkoop in China zorgen.
  • Het bedrijf is op dit moment de wereldwijde koploper in de ontwikkeling van DUV-machines.

Bezorgdheid over China’s militaire toepassingen

Uitgezoomd: Amerikaanse bezorgdheid over China’s chiptechnologie neemt toe.

  • Het is niet de eerste keer dat de VS bezorgd zijn om de technologie die ASML aanlevert. In 2019 begon de regering-Trump al met het contacteren van de Nederlandse overheid over de DUV-machines.
  • Dit beleid werd door de regering-Biden verdergezet, en de aanhoudende Amerikaanse druk zou geleid hebben tot de gedeeltelijke intrekking van de licentie door de Nederlandse overheid, schrijft Bloomberg.
  • Met de krachtige DUV-technologie kunnen halfgeleiders ontwikkeld worden, chips die ook kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden. Vandaar dat de VS aanmanen tot voorzichtigheid. Het land wil voorkomen dat Westerse technologieën aan de basis staan van Chinese militaire ontwikkeling.
  • Wennink was het eerder niet eens met die strategie: “Hoe meer je China onder druk zet, hoe groter de kans dat het land de pogingen zal verdubbelen om concurrerende technologie te ontwikkelen”, tekende Bloomberg op.
  • Het persagentschap meldt ook dat het verwacht dat China nu DUV-machines zal hamsteren, als reactie op de verscherpte regels.
    • Uit Chinese cijfers zou alvast blijken dat de import van DUV-technologie vervijfvoudigd is tussen juli en november 2023, voor een totaalbedrag van 3,7 miljard dollar, of zo’n 3,25 miljard euro.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.