Ook Nederlandse bankgouverneur pleit voor afbouw steunmaatregelen ECB

De inflatievooruitzichten van de eurozone zijn wellicht genoeg verbeterd om de crisissteunmaatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB) af te bouwen. Ook het obligatie-opkoopprogramma dat loopt tot en met maart kan na afloop worden stopgezet. Dat verklaarde de Nederlandse bankgouverneur Klaas Knot in een interview met persbureau Bloomberg.

Zijn collega van de Oostenrijkse centrale bank, Robert Holzmann, hield dinsdag een gelijkaardig pleidooi in een ander interview. De Franse bankgouverneur François Villeroy de Galhau vindt dan weer dat de ECB zo snel mogelijk het debat over de afbouw van de steunmaatregelen moet opstarten. Volgende week komt het bestuur van de Europese Centrale Bank samen.

Dinsdag raakte bekend dat de inflatie in de eurozone is gestegen tot 3 procent, het hoogste niveau in bijna tien jaar. Enkele landen vinden het daarom tijd voor meer monetaire discipline. Ook in de Verenigde Staten lijkt de Federal Reserve van plan om zijn opkoopprogramma af te bouwen. Maar in Europa is het economisch herstel minder fors, al loopt de inflatie wel snel op. Ook het stijgende aantal coronabesmettingen lijkt het herstel weer te bemoeilijken.

Knot pleitte eerder al voor het afbouwen van de noodsteun, maar beseft dat de coronapandemie een risico blijft vormen. “Ik kan begrijpen dat we volgende week misschien een paar opties willen behouden, ook om te zien hoe de situatie rond de deltavariant zich ontwikkelt”, zei hij.

Meer