Nederlands of Duits opnieuw verplicht in Franstalig onderwijs?

Dat de kennis van het Nederlands in Franstalig België dramatisch is achteruit gegaan de laatste jaren, is al langer een feit. Veel heeft te maken met het feit dat men in het Franstalig onderwijs op gegeven ogenblik de verplichting om Nederlands te leren heeft gelost, al in de lagere school. Enkel in Brussel is het verplicht gebleven.

  • In het middelbaar kiezen veel meer leerlingen voor het Engels. De cijfers bij de eerstejaars liegen er niet om: bijna 60 procent kiest voor het Engels, nog geen 40 procent voor Nederlands, een kleine groep neemt Duits.
  • Maar de nieuwe Waalse regering wilde daar verandering in brengen, al bij hun regeerakkoord kondigden ze dat aan. Tegen 2022 zou een beslissing moeten vallen. Ecolo is, samen met Groen, grote voorstander van meer Nederlands: het past in hun ‘Belgitude’ houding, om meer ‘eenheid’ in België te promoten.
  • Dat voluntarisme bestaat opvallend genoeg steeds meer aan Franstalige kant, maar loopt mank in de praktijk, wanneer pijnlijk blijkt dat zelfverklaarde Belgicisten het Nederlands niet genoeg beheersen. Notoir voorbeeld is Georges-Louis Bouchez (MR), die nog steeds geen interview in het Nederlands heeft gegeven.
  • Het Waals regeerakkoord had het over “nagaan of het wenselijk is om een van de twee andere nationale talen (Nederlands of Duits) te verplichten als eerste moderne taal, die dan vanaf het derde jaar van het basisonderwijs opnieuw verplicht zou worden”. In het Waals Parlement stelde minister van Onderwijs Caroline Désir, de rijzende ster van de PS, gisteren dat er “binnenkort eerder een beslissing zal vallen, dan eerst nog een grote studie of debat”. Het kan dus snel gaan.
Meer