Nederlandse politiek zint op forse overwinstbelasting voor banken, “heel realistisch dat dit ook in België wordt doorgevoerd”

Nederlandse politiek zint op forse overwinstbelasting voor banken, “heel realistisch dat dit ook in België wordt doorgevoerd”
Photo by Schöning/ullstein bild via Getty Images

De Nederlandse politiek wil een overwinstbelasting voor banken invoeren, met de hoge winsten in de sector als argument. Financieel journalist Stefan Willems van spaarvarkens.be ziet dit ook overwaaien naar België, maar heeft een grote bedenking.


Beluister hier het volledige interview met Stefan Willems:


Waarom is dit belangrijk?

Door de hogere rente maken banken meer winst, iets waar overheden van willen profiteren. De vraag is alleen of de rekening vooral door de consument zal betaald worden.
  • Willems: “In de Nederlandse Tweede Kamer worden er momenteel voorstellen gedaan om de bankentaks fors te verhogen, met 350 miljoen euro. Het gaat om een taks die niet afhankelijk is van de winsten, dat is opmerkelijk. Door dit nieuws gingen aandelen zoals ING of ABN AMRO fors omlaag.”
  • “In Italië zijn er overwinstbelastingen ingevoerd. Ook in België is er een debat om banken meer te belasten. Banken zijn een makkelijk slachtoffer geworden, omdat de winsten bij heel veel banken verdubbeld zijn. De politiek zegt nu duidelijk tegen de banken dat het een stukje van de koek wil. Dat is de realiteit vandaag de dag.”

Overwinstbelasting doorrekenen aan de consument

  • De overwinstbelasting is in Nederland slechts een voorstel, maar Willems denkt aan de gevolgen: “Als dit wordt ingevoerd, dan wordt het op een gegeven moment doorgevoerd naar de eindconsument. De banken gaan proberen om hun marges zo veel mogelijk te beschermen. Men mag dan rekening houden met hogere bankkosten.”
  • Willems noemt het “heel realistisch” dat een dergelijke overwinstbelasting ook in België wordt doorgevoerd. “Het is ook afhankelijk van de uitkomst van de verkiezingen. Of wat er daarvoor gebeurt. Bepaalde politieke partijen willen voor de verkiezingen uitpakken met wat extra taksen. De vraag is waarom België er niet naar zou kijken als de rest van Europa het ook doet.” (nd)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.