Nederland lanceert megaplan voor elektrische auto: 1,7 miljoen laadpalen tegen 2030

De Nederlandse staat gaat in samenwerking met zes regio’s honderdduizenden laadpalen aanleggen voor elektrische wagens. Alleen al de provincies Zeeland en Zuid-Holland willen een sprong maken van 47.000 laadpunten vandaag naar ruim 368.000 over tien jaar.

Nergens ter wereld staan zoveel laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland. Toch schakelen onze noorderburen nog een versnelling hoger. Zes regio’s kondigden woensdag, samen met netbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een ambitieus plan aan om snel meer laadpalen te plaatsen in heel Nederland.

De Nederlandse regering wil dat in 2030 alle auto’s die nieuw de weg op komen helemaal zonder uitlaatgassen rijden. Naar verwachting zijn er op dat moment zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s, die samen ongeveer 1,7 miljoen laadpunten nodig hebben. Volgens de voorgestelde prognoses komen er volgend jaar al 213 nieuwe laadpunten per werkdag bij. Het groeiritme versnelt naar 550 nieuwe laadpunten per werkdag in 2025.

Het Nederlandse Rijk trekt 15 miljoen euro uit om de regio’s te helpen bij de aanleg van een landelijk dekkend netwerk. De regio’s leggen hetzelfde bedrag bij, waardoor het totale budget 30 miljoen euro bedraagt. De zes regio’s zijn:

  • Provincies Zeeland en Zuid-Holland
  • G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht)
  • MRA Elektrisch (provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht)
  • Provincies Groningen, Friesland en Drenthe
  • Provincies Overijssel en Gelderland
  • Provincies Noord-Brabant en Limburg

Toerisme

De provincies Zeeland (grenzend aan België) en Zuid-Holland zeggen een sprong te maken van 47.000 laadpunten vandaag naar ruim 368.000 over tien jaar. Ter vergelijking: het Brussels Gewest mikt op 11.000 laadpalen tegen 2035.

Gedeputeerde Harry van der Maas Provincie Zeeland: ‘Een uitbreiding van het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s is voor onze inwoners, maar ook voor onze toeristische industrie van groot belang. Zeeland ontvangt ieder jaar veel bezoekers uit binnen- en buitenland. De komende jaren neemt naar verwachting het aantal bezoekers dat met een elektrische auto komt fors toe.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20