Nederland kiest voor nucleair: dit weten we al uit het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte IV

Nederland maakt zich op voor een nieuwe regering, die net als de vorige drie onder leiding komt te staan van de immer goedlachse Mark Rutte. Het regeerakkoord van Rutte IV moet nog definitief worden afgeklopt, maar heel wat details liggen al op straat. Wat opvalt: Nederland kiest voor een beter klimaat en meer veiligheid. En dat klimaat heeft een belangrijk nucleair kantje.

Elf maanden na het ontslag van de vorige regering kent Nederland dus al heel wat details van waar de nieuwe regering voor gaat. Zo wordt kinderopvang vrijwel gratis, wordt meer geld vrijgemaakt voor docenten in het basisonderwijs en wordt ook 3 miljard extra besteed aan de lastenverlichting van lagere en middeninkomens. Tijdens de onderhandelingen bleken vooral migratie en het drugsbeleid heikele punten. Daarover is echter nog niet bekend welke richting onze noorderburen uit willen.

Nucleaire toekomst

Wat wel al zeker is: Nederland wordt (nog meer) nucleair. De onderhandelingspartijen, namelijk de VVD, D66, CDA en ChristenUnie, raakten het eens over de bouw van maar liefst twee nieuwe kerncentrales. Ook blijft de enige bestaande kerncentrale van Nederland, die in het Zeeuwse dorp Borssele staat, open tot 2030. Die info werd de wereld ingestuurd door Eric Vrijsen, politiek journalist bij Elsevier.

Tijdens de onderhandelingen legde de liberale VVD en de christendemocraten van het CDA het plan voor de bouw van zelfs acht kerncentrales op tafel, in de hoop te landen op één of twee. Samen met de huidige kerncentrale, zal het land er dus drie kennen. Die strategie werd al in november opgepikt door De Volkskrant. Waar de nieuwe centrales worden gebouwd is nog niet bekend.

Ook uit de “trein-nota” van Gert-Jan Segers, de fractievoorzitter van de ChristenUnie, bleek de inzet op kernenergie al. Die nota lekte uit toen Segers ze vergat bij het afstappen van de trein. De onderhandelingsnota werden gevonden door een treinreiziger, die de tekst lekte aan De Volkskrant.

Lastenverlichting en rekeningrijden

Naast kerncentrales gaat een aanzienlijke brok van het te besteden budget naar de lastenverlichting. Dit houdt concreet in dat het minimumloon in Nederland wordt opgetrokken, van 9,80 euro per uur naar 10,80 per uur. Ook komt er een verhoging van de arbeidskorting, waarbij werkende Nederlanders korting krijgt op de te betalen belastingen.

Toch bestaat het regeerakkoord niet enkel in uitgeven en investeren, er moet ook geld terugvloeien. Dit zal onder meer gebeuren aan de hand van het rekeningrijden, een systeem van slimme kilometerheffing. Dat plan ligt al 35 jaar in de schuif van verschillende Nederlandse regeringen, maar raakte nooit tot een wet verwerkt. Nu lijkt dat wel te gebeuren, al zal het ook een plan voor de langere termijn zijn. In welke vorm het rekeningrijden, waar de VVD van Mark Rutte hevig tegenstander van was, wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk.

Over de twistappels in de regeringsonderhandelingen, migratie en drugsbeleid, is het wachten op het definitieve regeerakkoord om te weten wat daarover juist werd overeengekomen.

(evb)

Meer