Nederland investeert flink in windenergie. Het land gaat zijn totale capaciteit verdubbelen tot 21 gigawatt

Nederland gaat zijn capaciteit van windenergie op zee verdubbelen. Het land wil 10,7 gigawatt aan extra energie genereren door drie nieuwe windparken op zee te bouwen. Met deze nieuwe gebieden wordt de totale capaciteit verdubbeld tot 21 gigawatt, waarmee alle Nederlandse huishoudens meer dan twee keer van stroom kunnen worden voorzien. Een groot deel van dit energie-overschot is echter nodig om de energieslurpende industrie van elektriciteit te voorzien, die nu gas en waterstof gebruiken.

Het plan werd vrijdag bevestigd door de ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD). Volgens de twee ministers zullen er in totaal 750 tot 800 windturbines van 300 meter hoog worden geplaatst in de Noordzee, verspreid over drie gebieden ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden. De aanleg van de nieuwe parken kost naar schatting 1,69 miljard euro. 

De Deense energiereus Ørsted, die twee al bestaande windparken op de Noordzee ontwikkelde, is blij met de plannen van de Nederlandse regering. “Het is noodzakelijk om de klimaatdoelen te kunnen halen. Ook maken we ons minder afhankelijk van Russische gas”, aldus Ørsted-woordvoerder Joël Meggelaars.

Klimaatdoelstellingen

Op het Nederlandse deel van de Noordzee staan al twee windparken, die samen 2,5 gigawatt aan energie produceren. Dit moet binnen twee jaar opgehoogd zijn tot 4,5 gigawatt en 11 gigawatt in 2030.

De uitbreidingen zijn hard nodig om de Nederlandse industrie verder te helpen vergroenen, waardoor het land de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 kan halen. Deze stellen dat de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55 procent gedaald moeten zijn tegen 2030. Om er zeker van te zijn dat Nederland dit haalt, wil het huidige kabinet aansturen op 60 procent. 

Onafhankelijke bron

Windenergie kan in de toekomst een belangrijke bron van energie zijn, omdat het onafhankelijk is van politieke grilligheden. Het kan onderdeel zijn van een meervoudige aanpak om een einde te maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Recentelijk was er de nieuwe startup Quaise Energy, dat door een diep gat in de aarde te boren, een onbegrensde voorraad van geothermische energie wil aanboren.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.