Nederland bouwt twee nieuwe kerncentrales dicht bij Belgische grens: “Draagvlak voor kernenergie groot in Zeeland”

De Nederlandse regering wil twee nieuwe kerncentrales op poten zetten. Den Haag plant die projecten in het Zeelandse dorpje Borssele, waar momenteel al de enige atoomcentrale van het land staat. Vanaf uiterlijk 2035 moeten de centrales operationeel zijn.

Waarom is dit belangrijk?

In het licht van de klimaat- en energiecrises staat kernenergie weer volop in de belangstelling. Er komt bij de opwekking van deze energiebron geen koolstofdioxide vrij. Bovendien geldt de technologie over het algemeen als erg betrouwbaar. Hinderpaal: de kosten van de bouw en het onderhoud van nucleaire projecten zijn torenhoog. Ook de berging van het kernafval, dat miljoenen jaren radioactief blijft, is een netelige opgave.

In het nieuws: Voor de bouw van twee nieuwe Nederlandse kerncentrales in Borssele is 5 miljard euro vrijgemaakt, zo bericht onder meer de Nederlandse nieuwssite BNR. Die som zal echter veel hoger uitvallen. Volgend jaar zal Rob Jetten, de Nederlandse minister voor Klimaat en Energie, een beslissing nemen over de exacte financiering van de projecten.

Waarom komen de centrales in Zeeland?

  • Het draagvlak voor kernenergie is "erg groot" in die provincie net over de grens met België, schri
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.