Nederland blijft koploper Europese bierexport, maar België ligt niet ver achter

Nederland was vorig jaar de grootste bierexporteur binnen de Europese Unie. In 2020 exporteerde onze noorderburen ongeveer 2 miljard euro bier, waarvan 121 miljoen euro alcoholvrij. Nederlands bier ging voornamelijk naar de Verenigde Staten. Na Mexico is Nederland de tweede grootste bierexporteur in de wereld, blijkt uit cijfers van het CBS. 

Als sinds het jaar 2000 is Nederland de grootste exporteur van alcoholhoudend bier in de EU, maar het verschil met België wordt steeds kleiner. De Nederlandse exportwaarde van bier ligt vandaag 75 procent hoger dan in 2000, terwijl de Belgische sindsdien bijna vervijfvoudigde. De derde en vierde grootste bierexporteurs in de EU zijn Duitsland en Frankrijk.

Belgische bierexport daalt voor het eerst in 12 jaar

Bierexport vanuit België viel in 2020 voor het eerst terug. Brouwers voerden in totaal bijna 17,9 miljoen hectoliter bier uit naar het buitenland. Dat is drie procent minder dan in 2019. Die terugval komt hoofdzakelijk door de pandemie. 

Vooral verkoop naar landen buiten de Europese Unie liep stroef. Aan niet-Europese landen verkochten de Belgische brouwers 4,3 miljoen hectoliter bier. Dat is zo’n 18,3 procent minder dan in 2019.

Mexicaanse reus

Globaal gezien blijft er één land ver aan de top en dat is Mexico. Vooral de laatste vier jaar doet de Mexicaanse bierexport het goed. Het land exporteert nu twee keer zoveel bier als Nederland, de tweede grootste bierexporteur van de wereld.

Lees ook: Brouwers kampen met tekort aan bierflesjes

(tb)

Meer
Lees meer...
Markten