De kans op een wereldwijde recessie is nu 98 procent, meent deze onderzoeksgroep

Ned Davis Research, een firma die voornamelijk onderzoek doet naar de aandelenmarkt, heeft een bijzonder sombere voorspelling gedaan. De kans op een wereldwijde recessie zou volgens het bedrijf nu maar liefst 98,1 procent bedragen.

Analisten van de firma gebruiken een theoretisch model, de zogenaamde Global Recession Probability Model, om te voorspellen hoe groot de kans is dat de wereldwijde economie zal krimpen. Daaruit blijkt het bijzonder pessimistische cijfer.

Het is nog maar de derde keer in twee decennia dat het model de kans zo hoog inschat. De vorige keer was tijdens het begin van de COVID-pandemie in 2020. Daarvoor was het al van 2008 geleden, toen de kredietcrisis handelaars wereldwijd deed huiveren. 

Recessie in 2023

Volgens de onderzoeksfirma duidt alles er nu op dat de wereld volgend jaar getroffen zal worden door een “zware recessie”. Zelfs voor de oorlog in Oekraïne begon, waren er volgens Ned Davis Research immers al aanduidingen dat de economie in een risicovolle zone zou treden, maar sinds Rusland zijn buurland introk, is het hek helemaal van de dam.

Door de invasie zijn energie- en voedselprijzen wereldwijd een stuk minder stabiel geworden, terwijl de inflatie in een groot aantal landen lelijk huishoudt. De maatregelen om dat laatste in te perken, leiden bovendien tot sputterende economieën rond heel de wereld. 

Andere indicatoren ook negatief

Een andere belangrijke indicator die door de onderzoeksgroep wordt opgevolgd, de zogenaamde OECD Composite Leading Indicator, zou ook op een laagtepunt staan. Die indicator is ontworpen door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO, OECD in het Engels) om vroege signalen van keerpunten in de globale economie op te volgen.

Daarbovenop beweert het bedrijf dat het beleggerssentiment ook niet bepaald rooskleurig oogt. Dat zou op het laagste punt staan sinds januari 2009. Het totaalplaatje zou dus behoorlijk pessimistisch lijken.

(bg)

Meer