NAVO zet schepen in om infrastructuur in Oostzee te beschermen


Key takeaways

  • De NAVO zal tegen het einde van deze week ongeveer 10 schepen inzetten in de Baltische Zee.
  • De schepen zullen strategisch in de buurt van energie- en datakabels worden geplaatst als afschrikmiddel tegen mogelijke sabotagepogingen.
  • Deze verhoogde aanwezigheid van de NAVO is een directe reactie op de verstoringen in het Oostzeegebied in de afgelopen maanden.

De NAVO zal ongeveer 10 schepen inzetten om cruciale onderwaterinfrastructuur in de Baltische Zee te beschermen. Dit initiatief is gepland voor het einde van deze week en zal duren tot april. De schepen zullen strategisch in de buurt van energie- en datakabels worden geplaatst om mogelijke sabotagepogingen af te schrikken.

Deze verhoogde NAVO-aanwezigheid is een directe reactie op een reeks verstoringen die zich de afgelopen maanden in het Oostzeegebied hebben voorgedaan. Deze incidenten omvatten het doorknippen van een stroomkabel die Finland en Estland met elkaar verbond en vier telecommunicatiekabels tijdens de kerstvakantie. De Finse autoriteiten doen momenteel onderzoek naar de Eagle S, een olietanker die ervan wordt verdacht deel uit te maken van de Russische ‘schaduwvloot’, vanwege zijn mogelijke rol in deze schade. Finse ambtenaren hebben een ankersleepspoor op de zeebodem ontdekt dat wordt toegeschreven aan het schip dat aan Rusland is gelinkt.

Het Oostzeegebied reageert

Estland heeft zelf actie ondernomen door een marineoperatie te starten om de Estlink-2 stroomkabel te beschermen, die het transport van elektriciteit tussen Finland en Estland mogelijk maakt. Deze gebeurtenis veroorzaakte grote bezorgdheid in heel Europa, wat de secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, ertoe aanzette om een verhoogde militaire aanwezigheid in het Oostzeegebied toe te zeggen.

Voorkomende maatregelen

Verder kondigde de Joint Expeditionary Force (JEF), een Britse alliantie die voornamelijk bestaat uit Baltische en Scandinavische landen die zich richten op samenwerking op het gebied van defensie, maandag aan dat het van plan is om de monitoring van scheepsverkeer te versterken door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Naast de genoemde incidenten hebben zich de afgelopen maanden verschillende andere verstoringen voorgedaan in de Oostzee, waaronder de breuk van een internetkabel tussen Finland en Duitsland en een andere tussen Finland en Zweden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.