NAVO-top vreest voor dreiging China, Peking spreekt van ‘laster’

China beschuldigt de NAVO ervan haar vreedzame ontwikkeling te belasteren nadat de leiders van de alliantie waarschuwden voor ‘systemische uitdagingen’ vanuit Peking. Dat schrijft Euronews.

De acties van China, waaronder de uitbreiding van zijn kernwapenarsenaal, vormen een bedreiging voor de ‘op regels gebaseerde internationale orde’, aldus de NAVO maandag in een persbericht. Een teken dat het Westen zich steeds meer zorgen maakt over de militaire ambities van Peking.

Nucleaire arsenaal

Leden van de trans-Atlantische alliantie die maandag in Brussel bijeenkwamen, noemden desinformatie, Chinese militaire samenwerking met Rusland en de snelle uitbreiding van Pekings nucleaire arsenaal als onderdeel van de dreiging.

‘We blijven bezorgd over het veelvuldige gebrek aan transparantie en het gebruik van desinformatie door China’, aldus het communiqué.

‘We beginnen niet aan een nieuwe Koude Oorlog en China is niet onze tegenstander, niet onze vijand’, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg. ‘We moeten samen, als alliantie, de uitdagingen aanpakken die de opkomst van China voor onze veiligheid betekent’.

Groeiende militaire macht

Dinsdag noemde China de verklaring van de NAVO ‘laster van China’s vreedzame ontwikkeling en een verkeerde inschatting van de internationale situatie en hun eigen rol’. In zijn reactie zei China dat zijn defensiebeleid ‘defensief van aard’ was en drong er bij de NAVO op aan ‘meer energie te steken in het bevorderen van de dialoog’.

Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de Verenigde Staten en Europa ‘verschillende belangen’ hebben, en dat sommige Europese landen ‘zich niet zullen binden aan de anti-China oorlogswagen van de Verenigde Staten’.

De NAVO maakt zich echter steeds meer zorgen over de groeiende militaire capaciteiten van China, die zij als een bedreiging voor de veiligheid en de democratische waarden van haar leden beschouwt.

China is een van ’s werelds grootste militaire en economische machten, waarvan de heersende Communistische Partij een strakke greep heeft op de politiek, het dagelijks leven en een groot deel van de samenleving.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20