NAVO-leden trekken zich terug uit landmijnverdrag wegens Russische dreiging

NAVO-leden trekken zich terug uit landmijnverdrag wegens Russische dreiging
Image by David L from Pixabay

Key takeaways

  • Polen trekt zich terug uit de Ottawa-conventie uit angst voor Rusland.
  • Finland en de Baltische staten volgen dit voorbeeld en trekken zich ook terug uit het landmijnverdrag.
  • Minder financiering door de VS belemmert wereldwijde ontmijningsoperaties.

Geconfronteerd met escalerende militaire dreigingen van Rusland doen verschillende NAVO-leden een controversiële stap terug. Polen, Finland en de Baltische staten hebben aangekondigd zich terug te trekken uit de Ottawa-conventie, een verdrag dat antipersoonsmijnen verbiedt. Deze beslissing, die ingegeven is door bezorgdheid over mogelijke Russische agressie, doet alarm slaan over een mogelijke heropleving van de productie en inzet van landmijnen.

De terugtrekking is een tegenslag voor de wereldwijde ontwapeningsinspanningen die na de Koude Oorlog in een stroomversnelling terecht zijn gekomen. De Ottawa-conventie uit 1997 was een mijlpaal in het voorkomen van het willekeurige gebruik van landmijnen, die nog lang na beëindiging van conflicten een dodelijke bedreiging vormen voor burgers.

Bezorgdheid over ontmijningsoperaties

Deze bezorgdheid wordt nog versterkt door de impact van de verminderde Amerikaanse financiering op ontmijningsoperaties wereldwijd. Als de grootste historische contribuant aan de wereldwijde mijnbestrijding, belemmert de verminderde Amerikaanse hulp de inspanningen om mijnen te ruimen en kwetsbare bevolkingsgroepen in getroffen regio’s te beschermen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00