België haalt slag thuis: NAVO geeft landen maximale flexibiliteit voor het behalen van nieuwe norm voor defensie-uitgaven

België haalt slag thuis: NAVO geeft landen maximale flexibiliteit voor het behalen van nieuwe norm voor defensie-uitgaven
Bart De Wever – Bron: DIRK WAEM/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Goed nieuws voor België, want de nieuwe norm voor defensie-uitgaven van de NAVO wordt minder streng dan eerst gevreesd. Het gaat nog steeds om 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar dat cijfer moet pas tegen 2035 behaald worden. Ook zijn er tussentijdse doelstellingen, waardoor de huidige regering geen extra kosten moet in rekening brengen bij de al uit de hand lopende begroting. Dat meldt De Morgen.


Key Takeaways

  • België heeft in aanloop naar de NAVO-top van eind juni een belangrijke meevallen onderhandeld.
  • De nieuwe NAVO-norm blijft op 5 procent liggen, maar dat percentage moet pas tegen 2035 behaald worden.
  • Bovendien zijn er geen tussentijdse deadlines, waardoor de regering De Wever niet nog extra miljarden voor defensie moet zoeken.

Eind deze maand staat in Den Haag een belangrijke NAVO-top gepland. Daar zal onder andere gesproken worden over een nieuwe Defense Investment Plegde (DIP), beter bekend als de NAVO-norm. Momenteel moeten landen 2 procent van hun bbp uitgeven aan defensie, maar dat wordt opgetrokken tot 5 procent.

Diplomatie op het hoogste niveau 

Het was al langer duidelijk dat er aan die 5 procent, een cijfer waar vooral de Verenigde Staten hand voor pushen, niets te doen was. De voorwoorden voor deze NAVO-norm waren de voorbije weken wel het onderwerp van diplomatie op het hoogste niveau.

België pleitte daarbij voor maximale flexibiliteit. Het ging dan in de eerste plaats over de deadline. De VS en de Baltische staten wilden die 5 procent al behalen tegen 2030, terwijl heel wat andere landen voorstander waren van 2032. België, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Hongarije en Portugal stelden dan weer 2035 voor als deadline. Zij kregen uiteindelijk de steun van Duitsland, Noorwegen en Denemarken. Daardoor is er uiteindelijk ook effectief voor 2035 gekozen als deadline voor de nieuwe NAVO-norm.

Geen verhoging tijdens huidige legislatuur

Een andere meevaller voor de regering-De Wever is dat er ook geen tussentijdse doelstellingen zijn. Daardoor kan de huidige federale regering tijdens zijn legislatuur vasthouden aan de norm van 2 procent, iets waar heel wat regeringspartijen om vroegen. Dat gaat al om 4 miljoen euro extra per jaar, een bedrag waarvan nog niet duidelijk is hoe het zal betaald worden. De federale begroting blijkt namelijk nog lang niet in evenwicht te zijn. Nochtans was dat een doelstelling van Bart De Wever.

Bovendien komt er in 2029 een evaluatie over de geopolitieke situatie. De hoop is dat de situatie in Rusland en Oekraïne dan anders is dan nu. Bovendien zit het presidentschap van Donald Trump er tegen dan op. Daardoor zal de druk vanuit de VS mogelijk minder hoog zijn.

Op één vlak slaagde België er niet in om soepelheid te verkrijgen binnen de NAVO. De 5 procent blijft verdeeld worden in 3,5 procent voor pure militaire uitgaven zoals tanks, drones, F-35’s, wapens en kogels en 1,5 procent voor meer algemene zaken zoals investeringen in havens, wegen en cybersecurity. België hoopte op een 3-2 verhouding, maar moest op dat vlak dus een toegeving doen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.