Key takeaways
- Bedrijven moeten rekening houden met oorlogsscenario’s bij het nemen van beslissingen over productie en distributie.
- Echte afschrikking houdt het gebruik in van alle beschikbare middelen tijdens een conflict, niet alleen militaire kracht.
- Economische veerkracht is cruciaal bij het bepalen van de uitkomst van oorlogen, meer nog dan militaire overwinning.
De militaire leider van de NAVO benadrukte het belang van paraatheid van bedrijven bij een potentieel conflict. Hij drong er bij bedrijven op aan om bij beslissingen over productie en distributie rekening te houden met oorlogsscenario’s.
Volgens Admiraal Rob Bauer is deze aanpak cruciaal voor het versterken van afschrikking tegen naties als Rusland en China. Hij benadrukte dat echte afschrikking meer omvat dan alleen militaire kracht; het gaat om het gebruik van alle beschikbare middelen tijdens een conflict.
De groeiende reikwijdte van oorlogsvoering
Bauer wees op recente voorbeelden van sabotage en het manipuleren van energievoorraden als bewijs van deze groeiende reikwijdte van oorlogsvoering. Hij benadrukte dat een grote afhankelijkheid van goederen uit China, zoals zeldzame aardmetalen die essentieel zijn voor verschillende technologieën, kwetsbaar is. De afhankelijkheid van China voor vitale farmaceutische ingrediënten onderstreept dit risico nog eens.
Het belang van economische veerkracht
Bauer waarschuwde voor zelfgenoegzaamheid en stelde dat Westerse landen de strategische implicaties van commerciële beslissingen moeten erkennen. Hij drong er bij bedrijven op aan om zich actief voor te bereiden op mogelijke verstoringen en hun activiteiten dienovereenkomstig aan te passen.
De admiraal besloot met te benadrukken dat, hoewel militaire overwinningen veldslagen veiligstellen, het economische veerkracht is die uiteindelijk de uitkomst van oorlogen bepaalt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!