Nasdaq top, Bitcoin flop: is hun innige band gebroken?

Terwijl de techbeurs Nasdaq vrijdag het herstel van de voorbije week bevestigde met ruim 3 procent winst, dook Bitcoin 2 procent lager. Dat is voor beleggers even wennen, want de voorbije maanden gingen hun koersen bijna hand in hand.

De koersbewegingen van Bitcoin werden almaar meer een weerspiegeling van hoe Amerikaanse tech-aandelen schommelen. Of technischer: hun onderlinge correlatie werd steeds groter. Ze gingen parallel omhoog en omlaag.

Maar sinds vrijdag lijkt de band gebroken:

  • De Nasdaq sloot vrijdag 3,3 procent hoger op 12.131,13 punten. Bitcoin verloor echter 2 tot 3 procent en flirtte even met de grens van 28.000 dollar.
  • Op weekbasis eindigde de techindex 6,8 procent in de plus, de eerste positieve week na zeven rode weken. De cryptomunten laten echter weekverliezen zien.
  • Zaterdagochtend was 1 BTC was 28.800 dollar waard, of zowat 1,5 procent minder dan een week eerder. Ether, de populairste cryptomunt na Bitcoin, verloor in een week zelfs 12 procent van zijn waarde.

De correlatie tussen crypto en techbeurs Nasdaq werd door sommige crypto-aanhangers geïnterpreteerd als een bewijs dat Bitcoin steeds meer omarmd wordt door institutionele beleggers. Mocht de band definitief scheuren, verdwijnt een beschermingsvloer: Bitcoin wordt dan immers niet meer automatisch mee naar boven getrokken bij een stijging van de grote Amerikaanse tech-aandelen.

Eenmalig of structureel?

Het is uiteraard nog koffiedik kijken of het om een eenmalige glitch gaat, dan wel het begin van een structurele decoupling ingezet is. Maar als de ontkoppeling bevestigd wordt, wil dat zeggen dat Bitcoin voor beleggers – grote en kleine – geen substituut meer is voor een Nasdaq-belegging.

De bekende cryptocriticus Peter Schiff gokt voortaan op het worst case scenario voor Bitcoin: als de Nasdaq stijgt, gaat de cryptomunt niet meer mee naar boven, maar als de Nasdaq gaat dalen, dondert de munt wél mee naar beneden.

De aanhangers tippen op een heel ander, optimistisch scenario: eens er een nieuwe technologische innovatiegolf rond cryptomunten op gang komt, dan gaat Bitcoin zich in hun visie onderscheiden van technologie-aandelen en op eigen kracht klimmen, grotendeels los van de Nasdaq-schommelingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20