NASA en Darpa bouwen raketmotor met nucleaire aandrijving

De Verenigde Staten willen binnen een periode van vier jaar een test uitvoeren met een raketmotor die door kernsplijting wordt aangedreven. De motor zou onder meer voor reizen naar verdere bestemmingen in de ruimte kunnen worden ingezet. Dat heeft Bill Nelson, directeur van de National Aeronautics and Space Administration (NASA), gezegd.

Voor de ontwikkeling van de raketmotor werkt het Amerikaanse ruimtevaartbureau samen met het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa).

Waarom is dit belangrijk?

Experts van de NASA beschouwen nucleaire thermische aandrijving als een cruciale methode om mensen voorbij de maan en naar verdere bestemmingen in de ruimte te sturen. Een missie naar Mars vanaf de aarde zou met de nucleaire technologie nog ongeveer vier maanden in beslag nemen, tegenover een reis van ongeveer negen maanden met een conventionele raketmotor. 

Efficiëntere motor: De tests vormen volgens Nelson deel uit van de inspanningen die het Amerikaanse ruimtevaartbureau op lange termijn voorziet om efficiëntere methodes te vinden om astronauten uiteindelijk naar bestemmingen zoals de planeet Mars te brengen.

  • “Voor de bouw van een nucleaire thermische voortstuwingsmotor zal de NASA een samenwerking met Darpa, de divisie onderzoek en ontwikkeling van het Amerikaanse leger, opzetten”, verduidelijkte Bill Nelson. “Een eerste lanceri
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer