Namaak kost lidstaten Europese Unie 15 miljard euro per jaar

De lidstaten van de Europese Unie moeten door de handel in namaakproducten een aanzienlijk inkomstenverlies boeken. Maar ook het reguliere bedrijfsleven gaat onder de impact van deze illegale activiteit zwaar gebukt. Dat blijkt uit een rapport van het European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

De onderzoekers stelden vast dat de overheden in de Europese Unie door piraterij jaarlijks 15 miljard euro aan inkomsten uit belastingen en sociale bijdragen verliezen. Daarnaast ziet ook het Europese bedrijfsleven een jaarlijkse omzet van ongeveer 19 miljard euro verloren gaan.

Kinderen

Slachtoffers zijn vooral de cosmeticasector, de verzorgingsindustrie, de verkoop van alcoholische dranken, farmaceutica en speelgoedfabrikanten. Vooral cosmetica en persoonlijke verzorging zagen de impact van namaak vorig jaar sterk oplopen. Piraterij zou inmiddels 14,1 procent van de totale verkoop in de sector vertegenwoordigen.

De onderzoekers merken verder op dat namaak steeds vaker met andere criminele activiteiten is gelinkt. De daders zouden ook vaak bij kidnapping, witwaspraktijken en mensenhandel betrokken.

‘Bovendien is er ook een gevaar voor de volksgezondheid,’ aldus het rapport. ‘Een groot deel van de namaakgoederen die aan de grenzen van de Europese Unie worden onderschept, vertegenwoordigden een veiligheidsprobleem. De meeste van die producten waren bovendien op kinderen gericht. Dat was onder meer het geval bij artikelen zoals speelgoed, kinderkleding en kinderverzorging.’

Maffia

Namaak heeft wereldwijde omzet van ongeveer 120 miljard euro. De sector vertegenwoordigt 6,8 procent van de wereldwijde import. De Verenigde Staten vormen voor de internationale namaakindustrie de grootste afzetmarkt, gevolgd door Frankrijk en Italië.

‘In Italië wordt de activiteit grotendeels door de maffia gecontroleerd,’ zegt Paul Maier, directeur van het European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights. ‘Dit vormt een rechtstreekse bedreiging voor de Italiaanse staat.’

Maier wijst er nog op dat namaak tot aanzienlijke verliezen in de legale economie leidt. ‘De bouw van een uitgerust ziekenhuis voor 500 patiënten vergt een investering van ongeveer 450 miljoen euro,’ zegt hij. ‘Met een budget van 15 miljard euro zou het dan ook mogelijk zijn om in de Europese Unie bijna 33 ziekenhuizen te bouwen.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.