Nakende sluiting doet wachtrijen ontstaan aan niet-essentiële winkels

Nu de niet-essentiële winkels vanaf maandag enkele weken de deuren moeten sluiten, trekken veel mensen dit weekend nog naar winkelstraten of baanwinkels om bepaalde spullen te kopen.

Tijdens een persconferentie volgend op het Overlegcomité maakte premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdagavond bekend dat ons land maandag overstapt naar een ‘verstrengde lockdown’. Die houdt onder meer in dat niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten tot en met zondag 13 december. Er komt wel een tussentijdse evaluatie.

Op verschillende plaatsen staan er zaterdag wachtrijen van mensen die nog snel huisraad of kledij willen inslaan. Zo is het erg druk aan Ikea-filialen in Zaventem en Wilrijk. Volgens VTM Nieuws kwam de politie bij die laatste winkel even ter plaatse om alles in goede banen te leiden.

Viroloog Marc Van Ranst reageert bij Het Laatste Nieuws teleurgesteld op die taferelen. ‘Ze hebben nu de meest strenge bewoording van ‘lockdown’ gebruikt met de duidelijke boodschap: ‘Blijf van elkaar weg’. Maar blijkbaar hebben sommigen het toch nog altijd niet begrepen’, stelt hij.

Het Crisiscentrum doet tevergeefs een oproep om niet massaal af te zakken naar niet-essentiële winkels. ‘Zij kunnen online hun producten aanbieden en kunnen een afhaal- en leveringsdienst voorzien’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20