Naast het oliekartel OPEC is er nu ook het chocoladekartel ‘COPEC’

Naast het oliekartel OPEC is er nu ook een chocoladekartel. Ivoorkust en Ghana, de twee Afrikaanse landen die samen meer dan 60 procent van alle cacao in de wereld produceren, hebben aangekondigd samen te gaan werken om de prijs van cacao te gaan manipuleren.

Verwacht wordt dat de prijs van chocolade, roomijs en andere met cacao vervaardigde zoetigheden snel omhoog gaat. Beide landen hebben nu al besloten dat een kubieke ton chocolade – die vandaag 2.500 dollar kost – vanaf oktober 400 dollar duurder wordt. Een stijging van 16 procent en een factuur die uiteindelijk bij de consument terecht zal komen.

De nieuwe combinatie – die in de wandelgangen ‘COPEC’ wordt genoemd – is de tweede poging in de voorbije 50 jaar om een chocoladekartel te vormen. De markt voor chocolade wordt op 107 miljard dollar per jaar geschat. COPEC krijgt alvast steun van kleinere cacao-producerende landen zoals Peru en Nigeria, die ook prijsstijgingen aankondigen.

Gebrek aan ethiek in de sector

’s Werelds grootste chocoladefabrikanten, waaronder Mondelez, Barry-Callebaut en Mars, tonen zich niet afkering tegenover de stijging. Ze kunnen niet anders. Deze industrie wordt al langere tijd wegens een gebrek aan ethiek op de korrel genomen. De sector wordt onder meer gelinkt aan inbreuken tegen mensenrechten. Ook het leefmilieu wordt door zijn activiteiten ernstig in het gedrang gebracht.

De prijsverhoging zal naast de levens- en werkomstandigheden van de boeren ook de duurzaamheid in de sector ten goede komen. Dat zeggen toplui van voormelde bedrijven tegenover de Wall Street Journal.

Eerdere prijsstijgingen in de cacaomarkt werden door de producenten meestal gecompenseerd door chocoladerepen kleiner te maken, de hoeveelheid cacao die in de producten werd gebruikt te verminderen of gewoon door de prijzen te verhogen. 

Cacaoboeren overleven met 3 dollar per dag

De cacaoproductie in Ivoorkust en Ghana wordt door tussenpersonen verzameld bij lokale boeren. Daarna wordt ze in bulk aan de overheid verkocht. Deze laatste biedt ze dan op de wereldmarkt aan de verwerkende industrie te koop aan. Die verwerkende industrie maakt producten als cacaoboter en cacaopoeder en verkoopt die door aan bedrijven als Mars en Barry-Callebaut.

Er heerst al jaren onrust in de chocolade-industrie. Volgens de Wereldbank overleeft 80 procent van de cacaoboeren – 4 miljoen mensen en hun families – met minder dan 3 dollar per dag. Dat bedrag is de voorbije jaren amper veranderd. Ondanks dat de prijzen op de wereldmarkt fluctueren en de kosten voor de boeren enkel zijn blijven stijgen.

Meer