Na Tesla zet ook de Chinese concurrent Xpeng het mes in de prijzen

Producenten van elektrische wagens zien het aantal concurrenten zienderogen toenemen. Dat is voornamelijk het geval in China, wat leidt tot drastische prijsverlagingen. Na Tesla stelt nu ook de Chinese wagenproducent Xpeng de tarieven naar beneden bij.

Waarom is dit belangrijk?

Veel producenten van elektrische wagens in China verwachten dat ze in het eerste kwartaal van dit jaar minder wagens zullen verkopen als gevolg van de toenemende concurrentie. De wagenproducenten zien zich daarom genoodzaakt om het mes te zetten in de prijzen.

In het nieuws: Xpeng kondigde via het Chinese socialemediaplatform WeChat aan dat het de prijzen van enkele wagens verlaagt.

  • Xpeng heeft de prijs van de P7-sedan, de best verkochte elektrische wagen van de Chinese wagenproducent, verlaagd tot 209.900 yuan (31.015 dollar). Dat is een daling met 12,5 procent ten opzichte van de vorige prijs.
  • De Chinese concurrent van Tesla verlaagde ook de prijzen voor alle versies van de P5-sedan en G3i-sportwagens met 10 tot 13 procent, leren berekeningen van het persagentschap Reuters.
  • “Wij hopen intelligente voertuigen toegankelijker te maken voor meer mensen”, laat een woordvoerder van Xpeng aan Reuters weten.

Concurrentieslag

Toenemende concurrentie: De gevestigde waarden in China vrezen dat de verkoopcijfers zullen dalen, omdat er meer en meer producenten van elektrische wagens het levenslicht zien. Daarenboven spitsen de traditionele wagenbouwers zich toe op de ontwikkeling van duurzame voertuigen.

  • Alvorens Tesla uitpakte met prijsverlagingen in Europa en de Verenigde Staten, had Musks bedrijf dat al gedaan in China. De Amerikaanse wagenproducent verlaagde begin dit jaar de prijzen van de Model 3 en Model Y met 6 tot 13,5 procent.

Prijsverlagingen boezemen de beleggers angst in: Terwijl de prijsverlagingen goed nieuws zijn voor de consumenten, baren ze de beleggers zorgen. Dergelijke ingrepen zetten immers de winstmarges van de bedrijven onder druk.

  • Xpeng (ADR) noteert een half uur na het openen van de Amerikaanse beurzen 5,2 procent in de min.
  • De aandelenkoers van Tesla zakte afgelopen vrijdag met zo’n 6 procent na het nieuws over de prijsverlagingen in Europa en VS, maar de wagenproducent kon op het einde van de handelsdag het verlies uiteindelijk beperken tot 0,9 procent. Vandaag noteert Tesla weliswaar overtuigend in het groen met een winst van 6,3 procent.

(fjc)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Maxime Hérion
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto