Na Telenet volgen de windparken van Colruyt: buitenlandse investeerders palmen onze strategische infrastructuur in

Na Telenet volgen de windparken van Colruyt: buitenlandse investeerders palmen onze strategische infrastructuur in
Foto’s Getty Images / Parkwind

De twee grote deals op de Brusselse beurs van deze week – het overnamebod op Telenet en de verkoop van de zeewindmolens van Parkwind (Colruyt) – hebben een gemeenschappelijk kenmerk: een buitenlandse groep wordt alleenheerser over infrastructuur die kritisch kan zijn voor onze economie.

In het nieuws: Spektakel op de Brusselse beurs: na Telenet gisteren, schiet het aandeel Colruyt vandaag omhoog. In beide gevallen heeft het te maken met een buitenlandse groep die geld op tafel legt.

  • Bij Telenet gaat het om zijn Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder Liberty Global, die een overnamebod doet op de ruim 37 procent aandelen die hij niet bezit.
  • In het geval van Colruyt draait het om kleindochter Parkwind, de grootste Belgische speler in windenergie op zee. Die divisie van Virya Energy, de energieholding van de groep Colruyt en de gelijknamige familie, komt volledig in handen van het Japanse JERA Green.

Toeval of niet: In beide gevallen komt strategische infrastructuur – telecom en energie – volledig in handen van bedrijven uit democratieën die op geopolitiek vlak bondgenoten zijn, de Verenigde Staten en Japan. Het verhaal zou ongetwijfeld door een andere bril bekeken worden mochten de overnemers uit de invloedssfeer van pakweg China of Rusland komen.

Economische verankering onder druk

De vaststelling: Beide transacties staan in elk geval haaks op het idee dat Vlaanderen of België zoveel mogelijk kritische infrastructuur in eigen handen moeten houden, of op zijn minst toch een zeg moeten hebben bij strategische beslissingen.

  • Een Vlaamse verankering van Telenet, van oorsprong een Vlaams politiek project, is reeds lang opgegeven. Liberty Global is al sinds 2007 de meerderheidsaandeelhouder van Telenet. Als dat bedrijf van de Amerikaanse telecommagnaat John Malone er straks in slaagt Telenet helemaal op te slokken, is er wel geen mogelijkheid meer voor een Vlaams overheidsvehikel of consortium als minderheidsaandeelhouder een oogje in het zeil te houden.
  • Parkwind heeft vier windparken voor de Belgische kust in de Noordzee (Belwind, Northwind, Nobelwind and Northwester 2), naast windparken en projecten elders in Europa. Die productiecapaciteit valt nu in Japanse handen.

Of toch nog een beetje verankering? In beide deals spreken de overnemers sussende taal. Ze beklemtonen dat met de gevoeligheden in Vlaanderen of België ook in de toekomst rekening gehouden zal worden.

  • “We zijn trots op hoe Telenet zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, en we blijven toegewijd aan België en alle stakeholders van het bedrijf”, verklaarde Liberty-CEO Mike Fries in een toelichting.
  • Bij Parkwind komt Virya Energy (Colruyt) zelfs mogelijk weer snel aan boord, maar dan als minderheidsaandeelhouder en alleen voor de Belgische windparken. “JERA nodigt Virya Energy uit om een deel van de verwachte transactie-opbrengsten te herinvesteren in een minderheidsparticipatie in de Belgische windparken van Parkwind”, staat te lezen in het persbericht. “De voorwaarden van dergelijke potentiële herinvestering zullen te goeder trouw onderhandeld worden.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.