Na het prijsplafond voor Russische olie, een echte zeeblokkade in de Oostzee?

Na het prijsplafond, dat duidelijk niet langer effectief is, ligt er een nieuwe maatregel op tafel om de olie-inkomsten van het Kremlin te laten opdrogen: een blokkade in de Baltische Zee, wegens milieuredenen.

Waarom is dit belangrijk?

De strategie van de EU en de G7 - een prijsplafond van 60 dollar per vat via scheepsverzekeraars - is op niets uitgedraaid. Rusland heeft een oplossing gevonden door de gebruikelijke handelsroutes te omzeilen met een groot aantal "spooktankers." Het Westen overweegt daarom nieuwe, radicalere maatregelen om de olie-inkomsten van het Kremlin droog te leggen.

Een nieuw voorstel dat terrein heeft gewonnen: Denemarken belasten met de taak om schepen te controleren.

  • Het is vrijwel onmogelijk om alle spooktankers van het Kremlin op de wereldzeeën te volgen. Ze wissen hun sporen door hun satellietvolgsysteem uit te schakelen of door hun naam en thuishaven in de registers te veranderen. Maar ze kunnen worden tegengehouden op de plaatsen waar ze door moeten.
  • 60 procent van de totale maritieme olie-export van Rusland vertrekt vanuit de Oostzee en
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer