Na magere pandemische jaren bloeit het toerisme weer in Griekenland, inkomsten zullen stijgende energieprijzen compenseren

Het Griekse toerismeseizoen verloopt beter dan verwacht en de inkomsten van dit jaar zullen de impact van de stijgende energieprijzen op de samenleving verlichten, aldus de Griekse regering.

“Tijdens de eerste dagen van augustus zien we dat het toerisme in ons land een sterke impuls krijgt en dat momenteel de toeristenstromen zelfs onze eerdere meest optimistische prognoses overtreffen”, zei de regeringswoordvoerder Giannis Oikonomou. “De inkomsten uit het toerisme stellen de overheid in staat om de samenleving, die onder meer door de energiecrisis wordt geteisterd, verder te ondersteunen. Ook kunnen we waardevolle financiële reserves opbouwen, met het oog op de komende winter”.

Griekenland, een van de populairste zomerbestemmingen in Europa, trok in 2019 een recordaantal van 34 miljoen bezoekers aan, die ongeveer 18 miljard euro aan inkomsten opbrachten. Het land kende zijn slechtste jaar ooit in 2020, toen de COVID-pandemie het wereldwijde reisverkeer tot stilstand bracht.

Het aantal buitenlandse aankomsten op de luchthavens van het land is dit jaar weer flink toegenomen. In juni waren er 3.481.000 aankomsten, een stijging van 193 procent ten opzichte van juni vorig jaar.

Energieknooppunt voor de Balkan

Net als veel andere EU-landen wordt Griekenland geconfronteerd met een forse stijging van de energierekeningen als gevolg van de torenhoge aardgasprijzen, die het resultaat zijn van de oorlog in Oekraïne en de opgelegde sancties aan Rusland.

Onderwijl is Griekenland bezig zichzelf om te vormen tot een energieknooppunt voor de Balkan. Het land verdeelt fossiele brandstoffen uit de Kaspische en Middellandse Zee en hernieuwbare energie uit Egypte. Athene is ook begonnen met de bouw van een terminal voor vloeibaar gas in de noordoostelijke haven van Alexandroupolis, die volgens de Griekse premier Mitsotakis in de toekomst extra gas zal leveren voor de nieuwe Grieks-Bulgaarse pijplijn.

Daarnaast openden vorige maand de leiders van Griekenland en Bulgarije een nieuwe pijpleiding voor de levering van aardgas uit Azerbeidzjan. De 182 kilometer lange pijpleiding, die 220 miljoen euro kostte, loopt van de noordoostelijke Griekse stad Komotini naar Zagora in Bulgarije. Het systeem begint met een initiële capaciteit van zo’n 3 miljard kubieke meter gas per jaar, met het vooruitzicht op een toekomstige uitbreiding tot 5 miljoen kubieke meter.

(ns)

Meer