Na hoopvolle signalen neemt aanbod Vlaamse vacatures een duik: – 30 procent

Het aantal aanmeldingen van vacatures bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB is in juli fors gedaald, in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) aan persagentschap Belga.

In juni waren er nochtans hoopgevende signalen, want de VDAB had evenveel nieuwe jobaanbiedingen ontvangen als een jaar eerder. Met 21.355 vacatures in juni is er sprake van een stijging met ruim 5.000 tegenover mei én vooral dus een vergelijkbaar niveau als in juni 2019.

Vakantieperiode

Alleen blijft die trend in juli niet overeind, want er was een daling van liefst 30 procent tegenover vorig jaar. Ter vergelijking: in maart – de start van de coronacrisis – daalde het aantal vacatures op jaarbasis ook met bijna een derde. Het gaat nu nog om 17.164 gemelde vacatures.

‘Juli 2019 was evenwel heel uitzonderlijk. Als we vergelijken met juli 2018 is er een daling van ongeveer 15 procent’, luidt het bij de bevoegde minister. ‘Bij de start van de vakantieperiode is er altijd een daling van het aantal vacatures, dit jaar wordt die daling door corona nog versterkt. In totaal werden in de laatste twaalf maanden bijna 256.000 vacatures gemeld.’

Fruitplukkers

Er zijn wel enkele sectoren waar nu net meer volk nodig is. Zo zoekt de land- en tuinbouw volop extra handen. Met de aankomende oogst is er ook voor jobstudenten heel wat mogelijk, luidt het. Al sinds maart zijn er veel vacatures voorhanden in deze sector, omdat veel buitenlandse werkkrachten, zoals fruitplukkers, niet beschikbaar zijn.

Sterke dalingen zijn er dan weer bij de financiële diensten en zakelijke dienstverlening, net als in in de informatica, de horeca en het toerisme.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20