De regulering van de bedrijfsrevisies heeft een radicale aanpassing nodig. Dat hebben woordvoerders van het Duitse ministerie van Financiën gezegd in een reactie op het schandaal bij het betaalbedrijf Wirecard.
Meteen werd beslist om de samenwerking met de Financial Reporting Enforcement Panel (FREP), een privaatrechtelijke entiteit die belast is met financiële controles, op te zeggen. De activiteiten van de instelling zouden worden overgenomen door de toezichthouder Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin).
Duitse Enron
Het Duitse betaalbedrijf Wirecard moest eerder erkennen dat er op zijn balansen een fictief bedrag van 2,1 miljard dollar was ingeschreven. Markus Braun, topman van Wirecard, nam ontslag en werd later opgepakt. Hij wordt van marktmanipulatie verdacht. Er zijn volgens de autoriteiten aanwijzingen dat hij de cijfers van het bedrijf bewust verkeerd heeft voorgesteld.
Wirecard moest bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen.
Maar al vlug rezen ook vragen over accountant EY, al meer dan tien jaar bedrijfsrevisor van Wirecard. De accountant zegt nu dat Wirecard – dat inmiddels steeds meer als de Duitse versie van het grote Amerikaanse Enron-schandaal wordt bestempeld – fraude pleegde.
Critici merken op dat EY voordien nooit van enige problemen gewag gemaakt. Een groep investeerders in Wirecard heeft tegen de revisor inmiddels een groepsklacht ingediend. De investeerders zeggen dat EY de praktijken bij Wirecard onvoldoende in het oog heeft gehouden.
Zelfregulering
Vervolgens kwam echter ook het Duitse Financial Reporting Enforcement Panel onder vuur te liggen. De FREP moet op last van de Duitse overheid de balansen van bedrijven opvragen en controleren. ‘Maar ondanks alle signalen van mogelijke problemen heeft die dienst nauwelijks onderzoek naar Wirecard uitgevoerd,’ aldus Duitse media.
De Bafin wijst er daarbij wettelijk niet zelf een onderzoek te mogen opstarten, maar daarvoor op een rapportage van de FREP te moeten wachten. De Duitse autoriteiten hebben nu beslist om het onderzoek naar financiële rapportages terug aan de Bafin toe te wijzen.
‘Een deskundige en efficiënte controle van de boeken is belangrijk om een optimaal functioneren van de kapitaalmarkt te garanderen,’ aldus het Duitse ministerie van justitie.
Volgens Jörg Kukies, Duits staatssecretaris voor Financiën, heeft de Wirecard-affaire nog maar eens duidelijk gemaakt dat zelfregulering bij financiële controles niet functioneert.