Na het vertrek van Pieter Omtzigt uit de Nederlandse regeringsonderhandelingen: hoe moet het verder voor Wilders en co?

Ongeziene taferelen dinsdagavond in Nederland: de populaire Pieter Omtzigt wil voorlopig niet verder onderhandelen met drie andere partijen om een regering te vormen. Hij zal woensdagavond niet komen opdagen bij een geplande vergadering. Hoe is het zover kunnen komen en hoe moet Nederland nu verder?

Waarom is dit belangrijk?

De verkiezingsuitslag in Nederland lijkt een voorbode te zijn voor die in Vlaanderen: een forse winst van rechts. De mislukte regeringsvorming laat zien dat het niet eenvoudig is om een coalitie te vormen met uiterst rechts. Terwijl Nederland zich opmaakt voor lange onderhandelingen, kijken we er in Vlaanderen en België ook tegenaan.

Wat voorafging: De uiterst rechtse PVV van Geert Wilders won de verkiezingen. De nieuwe beweging van Pieter Omtzigt, het centrumrechtse NSC, werd uit het niets de derde partij.

  • Sinds de uitslag van de verkiezingen eind november proberen de PVV, het NSC, de BoerBurgerBeweging en de liberale VVD te onderhandelen over een nieuwe regering.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer