Regeringsvorming Nederland: liberalen van de VVD stappen niet in nieuwe regering, maar openen wel deur voor gedoogsteun

De liberale partij VVD is een van de verliezers van de Nederlandse verkiezingen. Lijsttrekker Dilan Yesilgöz geeft nu aan dat ze dit als een signaal ziet dat haar partij niet mee moet regeren. De regeringsvorming in Nederland belooft een lastige puzzel te worden.

Waarom is dit belangrijk?

Na de overwinning van de radicaalrechtse politicus Geert Wilders (PVV) is nu de grote vraag hoe er in Nederland een regering gevormd moet worden. Dat wordt ook in Vlaanderen met argusogen gevolgd, gezien de verwachte winst volgend jaar van Vlaams Belang, de geestesverwante van de PVV.

Het nieuws: De Nederlandse liberale VVD stapt niet in een regering, maar wil wel gedoogsteun geven.

  • De VVD van de nieuwe lijsttrekker Dilan Yesilgöz kon na 13 jaar beleid voeren met premier Mark Rutte niet meer overtuigen. De partij verloor 10 zetels, van 34 naar 24.
  • Ondanks dat de VVD de derde grootste partij werd, is het volgens Yesilgöz duidelijk: "De grote winnaars zijn de PVV en NSC. Ons past na dertien jaar een andere rol. De kiezer heeft ook gezegd: VVD, sla een rondje over".
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer