Na de wrijving tussen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Vincent Van Peteghem (cd&v) gisteren, vandaag op de agenda: bedrijfswagens en fiscale fraudeplannen

Na de wrijving tussen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Vincent Van Peteghem (cd&v) gisteren, vandaag op de agenda: bedrijfswagens en fiscale fraudeplannen
Vincent Van Peteghem (cd&v) & Vincent Van Quickenborne (Open Vld) – ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De kern van Vivaldi moet vandaag beslissen over plannen voor bedrijfswagens en de aanpak van fiscale fraude, beide voorstellen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Gisteren werd het nog even ongemakkelijk tussen hem en Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

  • Een wat ongemakkelijke ontmoeting, gisteren in de wandelgangen van de Kamer, Vincent en Vincent, de ene op het Frans uitgesproken, de andere in het Nederlands, en jaren samen vicepremier in het kernkabinet.
  • Maar Van Quickenborne (Open Vld) is tegenwoordig opnieuw burgemeester van Kortrijk en een donkerblauw herboren liberaal. En Van Peteghem (cd&v) zit nog steeds in de kern, en moet daar een oorlogje uitvechten met de liberalen, maar ook met groenen en socialisten vandaag. 
  • Die eerste noemde die laatste in de pers “een olifant in een porseleinkast”. In het halfrond zelf reageerde Van Peteghem: “Ik las vandaag een mooi compliment van een collega in de krant: ik leg de lat te hoog, ik ga te veel in overleg met de regeringspartners, ik wil de dingen in beweging brengen. U mag gerust zijn, ik zal er inderdaad steeds voor proberen te zorgen dat wij dingen in beweging brengen.”
  • Maar in de gang dus de ontmoeting, die wat ongemakkelijk verliep volgens bronnen: “Neem het niet persoonlijk”, zo wist Van Quickenborne wel te zeggen. 
  • Die strijdt wel volop tegen het fiscaal fraudeplan van Van Peteghem dat voorligt op de kern: daarin zit een luik dat wel erg ver gaat: de nieuwe anti-misbruikbepaling in artikel 344. Die draait voor veel speciale fiscale regimes de bewijslast om, waardoor men plots zou moeten gaan bewijzen dat het wel degelijk terecht is waarom men een uitzondering toepast. Nu is dat omgekeerd, en moet de fiscus zelf misbruik aantonen.
  • “Dat idee kon nooit op steun van ons rekenen en dat weet Van Peteghem zeer goed. Dus als hij latten legt, dat hij ze dan legt zodat hij erover kan”, zo klinkt het vandaag nog steeds combattief bij de liberale top.
  • En ook het andere dossier, van de bedrijfswagens, blijft wringen. Daarover kreeg Van Peteghem gisteren in de Kamer de wind van voren, van de oppositie. Want onder meer 500.000 mensen die gebruik maken van een bedrijfswagen kunnen deze maand op hun loonbriefje geen zekerheid krijgen over het ‘Voordeel van Alle Aard’, met andere woorden, hoeveel zo’n bedrijfswagen hen netto aan taksen gaat kosten. De sociale secretariaten zijn daarover niet te spreken.
    • “Dat u geen respect hebt voor degenen die worden getroffen door een belastingverhoging, is een spijtige zaak. Erger is, u maakt deel uit van een regering die voor uw partij geen respect heeft. Er komt geen taxshift, er komt geen migratiewetboek, er komt geen homogenisering van de gezondheidszorg. Waarschijnlijk mag u in de komende weken een abortusinitiatief slikken”, zo haalde Peter De Roover (N-VA) uit.
    • “De impasse rond de bedrijfswagens is tekenend voor wat fout loopt in de politiek van dit land. In België in de regering lopen zelfs de eenvoudigste kwesties vast en al dan niet tijdelijk geblokkeerd”, zo stelde Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.