Na de Gazprommoorden de crypto-overlijdens? Topman uit Russische cryptowereld sterft bij mysterieus helikopterongeval

Vyacheslav Taran, medeoprichter en voorzitter van crypto-handelsplatform Libertex, liet het leven bij een helikoptercrash boven Frankrijk. Hij is de derde crypto-topman op enkele weken tijd die het leven laat in mysterieuze omstandigheden.

Waarom is dit belangrijk?

In Rusland is een mysterieuze dood niets nieuws. Sinds de oorlog in Oekraïne echter, vonden al zestien Russische zakenmannen of hooggeplaatste ambtenaren de dood, waarbij de oorzaak telkens verdacht was. De meesten van hen hadden dan nog banden met de Russische energiereus Gazprom.

In het nieuws: Vyacheslav Taran laat het leven, de omstandigheden zijn enigszins vreemd.

  • De 53-jarige Rus was medeoprichter en voorzitter van de raad van bestuur van Libertex, een handelsplatform voor cryptomunten. Hij overleed bij een helikoptercrash afgelopen vrijdag.
  • Taran was onderweg vanuit het Zwitserse Luzern naar Monaco, waar hij verblijft. Boven Villefrance-sur-Mer kwam de Airbus H130-helikopter in de problemen, en stortte neer. Zowel Taran als de 35-jarige piloot lieten daarbij het leven, zo berichtte de Franse radiozender France Bleu. Taran was de enige passagier, een andere zei net voor het opstijgen nog af.
  • De lokale autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de crash, en ook Airbus startte met speuren. De weersomstandigheden waren perfect om te vliegen, er was geen wolkje aan de lucht, en de piloot had al heel wat vlieguren op de teller staan.

Onderliggend: Taran is de derde cryptobaas die in enkele weken tijd het leven laat.

  • Op 28 oktober verdronk de 29-jarige Rus Nikolai Mushegian in Puerto Rico. Hij kampte al langer met mentale problemen, en tweette enkele uren voor zijn dood dat de CIA (de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst) en de Mossad (de Israëlische geheime dienst) hem wilden vermoorden. Volgens zijn moeder, had zijn dood niets te maken met zo’n complot: “Nikolai was briljant, en briljante mensen lopen soms op de rand van het gestoorde”, wordt crypto-zakenman Brock Pierce geciteerd door The New York Post.

De CIA, de Mossad en de pedofiele elite organiseren een soort sekshandel vanuit Puerto Rico en de Caraïbische eilanden. Ze gaan mij framen, met een laptop die mijn ex-vriendin, die spion was. Ze gaan me martelen tot de dood.

Nikolai Mushegian uren voor zijn dood, op Twitter
  • Een kleine maand later, op 23 november, sterft Tiantian Kullander, de 30-jarige medeoprichter van cryptobedrijf Amber Group, in zijn slaap. ‘TT’ wordt omschreven als “de Hongkongse cryptokoning”, nadat hij Amber Group in 2017 uit de grond stampte, samen met enkele ex-collega’s van de banken Morgan Stanley en Goldman Sachs.
  • In 2019 leverde zijn rol bij het bedrijf hem een vermelding op in de Forbes-lijst ’30 under 30‘, de jaarlijkse ranking van het zakenblad die belangrijke ondernemers of business-figuren, jonger dan 30 jaar, uitlicht.
  • Amber Group bleef groeien, en anno 2022 werd de marktwaarde van zowel de ondernemer als het bedrijf op drie miljard dollar geschat. Op het moment van ‘TT”s dood stond Amber Group op het punt een financieringsronde van honderd miljoen dollar te voltooien.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20