Na Brugge krijgt ook Eindhoven een ‘digitale tweeling’

Na Brugge krijgt ook Eindhoven een ‘digitale tweeling’
Justme @ Wikimedia

Van de stad Eindhoven wordt het komende halfjaar een ‘digitale tweeling’ gebouwd, een digitale kopie van de fysieke stad. Dat maakt het mogelijk om aanpassingen aan de stad eerst in de digitale kopie uit te testen om zo te zien wat de effecten zijn.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor geplande woningbouwprojecten te zien of er al genoeg groenvoorzieningen zijn voor die nieuwe huishoudens. De digitale tweeling laat dan zien hoeveel vierkante meter aan groen nog bijgeplant moet worden.

Een andere gedemonstreerde toepassing is het tonen van de bereikbaarheid van een buurt. Door een gebied aan te klikken in de digitale kopie, toont een dashboard hoeveel woningen er in die buurt zijn, hoeveel ruimte er is voor verschillende vormen van transport en hoe goed de buurt te voet te bereiken is. Andere weergaves laten in de tweeling zien waar de meeste geluidsoverlast van wegen is en waar de lucht het schoonst is.

Inzicht

De digitale tweeling wordt ontwikkeld door het Urban Development Initiative (DUI), een samenwerkingsverband van circa twintig organisaties uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Het UDI wil met digitale oplossingen “complexe stedelijke vraagstukken integraal inzichtelijk maken”. Daarbij wordt ook aan bijvoorbeeld virtual reality gedacht.

De Belgische stad Brugge kondigde vorig jaar al een digitale tweeling aan. Die wordt gevoed met real-time data om de effecten van beslissingen te simuleren. “Minder geslaagde voorstellen kunnen we met een druk op de knop weer ongedaan maken,” zegt de gemeente. Wat een oplossing is voor de ene plek, kan immers negatieve gevolgen hebben voor een ander gebied. Zo kan het autovrij maken van een straat de luchtkwaliteit op die plek verbeteren, maar tegelijkertijd de verkeerssituatie op andere plaatsen erger maken.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties bouwen eveneens aan simulatiesoftware. Het programma Policy Priority Interference simuleert een overheid en zijn bureaucraten terwijl ze geld geven aan projecten die het land dichterbij een VN-ontwikkelingsdoel moeten helpen. Op die manier moet duidelijker worden wat de gedachtegangen van een regering zijn bij het maken van beleid en kan de buitenwereld beter controleren wat een land doet om de doelen te behalen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00