Na 9 maanden oorlog bezoekt ook België de Oekraïense hoofdstad en president

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn op onaangekondigd bezoek in Kyiv, als een van de laatsten van de klas. Ze beloven er extra humanitaire en militaire steun aan president Volodymyr Zelensky.

In het nieuws: België trekt dan toch naar Kyiv, zo’n zeven maanden nadat de eerste buitenlandse staatshoofden de stad bezochten.

  • Het was Le Soir dat vrijdag berichtte over het bezoek. Details waren niet bekend, om veiligheidsredenen. Volgens de krant zouden de premier en minister de komende uren de grens oversteken vanuit Polen.
  • Dit bleek te kloppen: ondertussen deelde premier De Croo op sociale media al beelden van zijn ontmoeting met Oekraïens president Volodymyr Zelensky. “Na de zware bombardementen van de afgelopen dagen, staan we zij aan zij met de inwoners van Oekraïne. Meer dan ooit tevoren. Met koude wintermaanden in het vooruitzicht, levert België nieuwe humanitaire en militaire steun”, schrijft de premier op Twitter.

De steun: België helpt Oekraïne de winter door te kopen, daar ligt het zwaartepunt. Daarnaast belooft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ook extra steun voor het leger.

  • In totaal levert België nog eens 37,4 miljoen euro aan steun. Het gaat hierbij om generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, geleverd via B-FAST, maar ook extra steun via Unicef voor drinkbaar water, hygiëne-producten en sanitaire voorzieningen.
  • Ook biedt België zijn steun aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), om veertien ziekenhuizen te herstellen en te voorzien van water en verwarming.
  • In Le Soir kondigde minister van Defensie Dedonder extra militaire steun aan: twee mobiele laboratoria, die bij een chemisch of nucleair incident kunnen worden gebruikt, zouden al binnen drie weken kunnen arriveren in Oekraïne. Daarnaast wil België tegen eind mei tien onderzeese drones leveren, van het Belgische ECA Robotics.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.