Neobank N26 lanceert spaarboekje met rente van 4 procent: wat moet je weten?

Ons land is een spaarboekje rijker. Wie zijn geld parkeert op de Instant Savings Account van de Duitse neobank N26 ontvangt een rente van 4 procent. Al moeten we wel enkele kanttekeningen maken bij die spaarformule.

In het nieuws: N26 lanceert de spaarrekening Instant Savings Account. Die gaat gepaard met een aantrekkelijk rendement, maar er zijn toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Dat spaarboekje gaat gepaard met een rendement van 4 procent.
  • Maar: Het gaat hier om een niet-gereglementeerde formule, wat dus betekent dat je een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen op de spaaropbrengsten. Het nettorendement komt daarmee uit op 2,8 procent. Je moet die belasting zelf aangeven via de belastingaangifte.
  • In totaal zijn er in België zes spaarrekeningen die meer geld in het laatje brengen. De Ritme-Spaarrekening blijft met een rente van 3,15 procent de meest rendabele rekening. Via die formule kan je maximaal 500 euro opzijzetten.
 • Het spaarboekje bestaat enkel uit een basisrente. Die wordt berekend op basis van hoelang je geld gedurende een jaar op de rekening staat. Als dat een volledig jaar is, ontvang je de geafficheerde rente. Indien je geld minder lang kan renderen, verlies je een gedeelte van de rente.
  • Ter herinnering: Het totaalrendement van een gereglementeerd spaarboekje bestaat altijd uit een basisrente en getrouwheidspremie. Die premie krijg je pas als je jouw kapitaal twaalf opeenvolgende maanden op een rekening parkeert. Bij vervroegde opnames verlies je de volledige premie.
  • N26 is niet de enige bank in ons land die een niet-gereglementeerde spaarboekje aan de man brengt. Dat is ook het geval bij onder meer Bunq (Easy Savings) en Izola Bank (Saver Account). Die twee formules brengen netto respectievelijk 1,09 en 1,57 procent op.
 • Instant Savings Account is enkel beschikbaar voor de zogenaamde Metal-klanten. Dat zijn klanten die een dienstenpakket bij de bank afnemen en daarvoor 16,90 euro per maand betalen.
  • Zo’n abonnement kost dus 202,80 euro per jaar. Dat betekent dat je minstens 7.243 euro op die rekening moet parkeren om met de spaaropbrengsten de jaarlijkse abonnementskosten te betalen. De formule is dus enkel interessant voor wie een (aanzienlijk) groter bedrag opzij kan zetten.
   • Stel dat je 10.000 euro op die rekening parkeert, komt het effectieve rendement uit op 77,2 euro, oftewel 0,77 procent. Dat is fors minder dan wat je bij veel andere spaarboekjes krijgt.
  • Klanten met andere formules bij de bank kunnen eveneens een spaarrekening openen, maar zullen slechts 2,80 procent bruto of 1,96 procent netto ontvangen.

Opgelet: Instant Savings Account is een buitenlandse spaarrekening.

 • Buitenlandse rekeningen moet je aangeven op de belastingaangifte en melden aan het Centraal Aanspreekpunt.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer