Wanneer moet je belastingen betalen op jouw spaaropbrengsten?

Wie zijn geld op een gereglementeerd spaarboekje parkeert, geniet van een fiscale vrijstelling. Dat betekent dat je op een bepaald gedeelte van de spaaropbrengsten geen belastingen moet betalen. Zodra je die grens overschrijdt, ben je de fiscus een roerende voorheffing van 15 procent verschuldigd.

Context: De fiscale vrijstelling van de gereglementeerde spaarboekjes wordt normaal aangepast aan de stijgende levensduurte. De voorbije vier jaar heeft de regering die indexering weliswaar tijdelijk stopgezet om de begrotingsinspanningen die gedaan werden tijdens de coronacrisis te financieren. Daar kwam dit jaar verandering in. De fiscale vrijstelling is opgetrokken van 980 naar 1.020 euro.

  • Indien je spaargeld meer opbrengt, moet je op alles boven dat plafondbedrag een roerende voorheffing van 15 procent betalen. Dat is een gunsttarief. Normaal betaal je op alle kapitaalopbrengsten een belasting van 30 procent.

Duiding: Hoe rendabeler het spaarboekje, hoe sneller je een deel van de opbrengsten moet afstaan aan de fiscus.

  • We nemen de Ritme-Spaarrekening van VDK Bank – het meest lucratieve spaarboekje op de Belgische markt – als voorbeeld. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt een rente van 3,15 procent. Dat betekent dat een deel van jouw spaaropbrengsten naar de staatskas vloeit zodra er meer dan 32.380 euro op jouw spaarboekje staat.
    • Maar: De formule van VDK Bank laat je maximaal 500 euro per maand opzijzetten. Je moet dus bijna 65 maanden sparen om tot dat bedrag te komen.
  • De traditionele spaarboekjes brengen minder geld in het laatje, waardoor het langer duurt alvorens de fiscus een deel van de koek opeist. Wie bijvoorbeeld zijn geld op het gewone spaarboekje van BNP Paribas Fortis parkeert, moet tevreden zijn met een jaarlijks rendement van 0,75 procent. In dat geval moet er al 136.000 euro op je rekening staan voordat je ook maar één cent moet afgeven aan de belastingdienst.

Opgelet: De fiscale vrijstelling geldt per persoon, en niet per bank of rekening.

  • Als al je geld bij dezelfde bank geparkeerd staat, zal die de roerende voorheffing (indien nodig) bij de bron inhouden.
  • Als je spaarboekjes bij meerdere banken bezit, moet je zelf nagaan of je dit jaar meer dan 1.020 euro aan interesten opstrijkt. Indien dat zo is, moet je de opbrengsten waarop je belastingen bent verschuldigd aangeven in jouw belastingaangifte.

Niet-gereglementeerde spaarboekjes

Maar: De bovenstaande regeling geldt enkel voor de gereglementeerde spaarrekeningen.

  • Spaarrekeningen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om beschouwd te worden als gereglementeerd. Zo moet het totaalrendement bestaan uit een getrouwheidspremie en een basisrente. De getrouwheidspremie moet minstens 0,1 procent bedragen en de basisrente 0,01 procent.
  • Bij de zogenaamde niet-gereglementeerde spaarboekjes moet je op alle interesten een roerende voorheffing van 30 procent betalen. Bijna alle Belgische spaarrekeningen zijn gereglementeerd.
    • De Saver Account van de internetbank Izola Bank is één van de uitzonderingen. Die formule gaat gepaard met een rente van 2,25 procent bruto, oftewel 1,57 procent netto.

Opgemerkt: Vraag is of de fiscale vrijstelling nog een lang leven is beschoren. Er gaan immers stemmen op om de getrouwheidspremie af te schaffen, waardoor er in principe niet langer gesproken kan worden over gereglementeerde spaarboekjes.

  • Zo wil Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenzaken, de banken niet langer verplichten om hun klanten zo’n premie aan te bieden. Ook de financiële waakhond FSMA en de Nationale Bank van België (NBB) kanten zich niet tegen de afschaffing van de getrouwheidspremie.
    • De financiële instellingen daarentegen willen de premie liever behouden. BNP Paribas Fortis waarschuwde onlangs nog dat de afschaffing van de getrouwheidspremie funeste gevolgen kan hebben voor zowel de banken als de klanten.
    • “Wij hebben in België een uniek systeem waarbij de banken hypothecaire leningen met een vaste rentevoet aanbieden. 87 procent van de woonkredieten bij BNP Paribas Fortis zijn van dat type”, zei Michael Anseeuw, de CEO van de grootbank, onlangs in een gesprek met Trends.be. “Dat systeem wordt mogelijk gemaakt door de stabiliteit van de spaardeposito’s, en die stabiliteit wordt mede gewaarborgd door de getrouwheidspremie.” Die premie dwingt de spaarders namelijk om hun spaargeld voor twaalf maanden vast te klikken. Doen ze dat niet, kunnen ze aanzienlijk deel van de interesten verliezen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.