N-VA wil statuut van Oekraïense vluchtelingen aanscherpen

N-VA wil statuut van Oekraïense vluchtelingen aanscherpen
N-VA-Kamerlid Theo Francken – DIRK WAEM/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Waarom zitten bij ons zo veel Oekraïense vluchtelingen zonder werk aan een leefloon, terwijl in Nederland liefst 80 procent van hen aan het werk is?

Die statistieken zijn al langer een stok van de N-VA, om het federale beleid mee te slaan. Dat leefloon, dat de gemeentes via hun OCMW’s uitbetalen, wordt immers wel federaal vastgelegd. En de bevoegde minister, Karine Lalieux (PS) wil er niet op gaan beknibbelen, voor de Oekraïners.

De essentie: Dat is wat N-VA nu net wel wil.

  • Enkel nog ‘bed, bad, brood’, om ze zo snel mogelijk aan de slag te laten gaan, zo rakelen ze het dossier vandaag nog eens op in Het Laatste Nieuws. Via de Vlaamse regels zouden ze wel al een en ander scherp kunnen zetten: onder meer door hen te verplichten zich bij de VDAB in te schrijven.
  • Maar om dat te kunnen moet men eerst federaal een zicht hebben op alle Oekraïners en hun werkzaamheidsgraad. En pijnlijk, die cijfers zijn er blijkbaar niet. Die zou men tegen januari bijeen krijgen. In Nederland heeft met wel cijfers: 80 procent van de Oekraïense vluchtelingen is aan het werk, in lijn met de algemene werkzaamheidsgraad in het land, die op 83 procent ligt. In België schreven 6.298 Oekraïense vluchtelingen zich in bij de VDAB, minder dan de helft heeft ondertussen al een job.
  • Een van de oorzaken hierbij kan het leefloon zijn, dat Oekraïense vluchtelingen van de staat aangeboden krijgen. In Nederland krijgt elke asielzoeker zo’n 60 euro per week voor eten, kledij en andere persoonlijke uitgaven. In België krijgen alleenstaanden meer dan duizend euro per maand, samenwonenden ‘maar’ 730 euro.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.