Muziekstreamingdienst Deezer verhoogt zijn prijzen. Dat zal gevolgen hebben voor de ganse sector

De Franse muziekstreamingdienst Deezer gaat zijn prijzen met 1 euro per maand verhogen. Een zet die de grote muzieklabels verheugt. Zij vinden immers dat hun producten ondergewaardeerd blijven.

Waarom is dit belangrijk?

Deezer is slechts het op twee na meest bezochte streamingplatform ter wereld. Maar zijn vorige prijsverhoging werd door alle andere streamingdiensten gevolgd. Deezer fungeert dus als een soort graadmeter voor de sector.

In het nieuws: Deezer gaat zijn tarieven verhogen.

  • Een standaard abonnement op Deezer zal binnenkort € 12 per maand kosten, in plaats van € 11. Dit geldt voor meerdere Europese landen, volgens de Financial Times.
  • Logischerwijs zou deze stijging ook moeten gelden voor Frankrijk en België.
  • Voorlopig is de datum waarop de verhoging ingaat nog niet bekendgemaakt
  • Deezer werd in 2007 opgericht door de Franse familie Pinault en zakenman Matthieu Pigasse. Het is met 10 miljoen abonnees momenteel de op twee na grootste muziekstreamingdienst, achter Spotify en Apple Music

De streamingmarkt vlakt af

De essentie: Deezer, de nieuwe barometer.

  • Toen Deezer in 2022 zijn prijzen boven de symbolische grens van €10 per maand verhoogde naar €11, volgden de andere muziekstreamingservices : Spotify, Apple Music en YouTube Music. 
  • Dit nieuws zal ongetwijfeld in de smaak vallen bij platenmaatschappijen, die vinden dat muziekproducten te goedkoop zijn.
  • Ter vergelijking: een Netflix-abonnement is sinds 2011 bijna in prijs verdubbeld, terwijl een muziekabonnement min of meer hetzelfde is gebleven.
  • Toch gaat het goed met de muziekindustrie. Op de Amerikaanse markt, de grootste ter wereld, bereikten de inkomsten in de eerste helft van het jaar een recordhoogte van 8,4 miljard dollar, volgens gegevens van de Recording Industry Association of America. De sector is sinds de digitale crisis al tien jaar gestaag aan het groeien.
  • Toch begint die groei nu te stagneren, waardoor de spelers hun prijzen moeten verhogen. De stijging van de rentetarieven en de beurscrash waarmee grote streamingdiensten te maken hebben gehad, doen sommigen geloven dat het tijdperk van goedkope streaming op zijn einde loopt. (ddw)
Meer