Musks Neuralink helpt ALS-patiënt opnieuw spreken met behulp van AI-implantaat

Musks Neuralink helpt ALS-patiënt opnieuw spreken met behulp van AI-implantaat
(BSIP/UIG/Yichuan Cao/NurPhoto via Getty Images)

Key takeaways

  • Brad Smith krijgt zijn stem terug met het AI-implantaat van Neuralink, een combinatie van innovatieve technologie en kunstmatige intelligentie.
  • Smith bestuurt een MacBook Pro muis met behulp van een Brain Computer Interface (BCI) en spreekt met zijn eigen gekloonde stem die door AI wordt gegenereerd.
  • Hij past het systeem aan door het te trainen om een cursor op het scherm te bewegen en samen te werken met het Neuralink-team om een AI-gestuurde chatapplicatie te ontwikkelen.

 

Brad Smith, de derde ontvanger van een Neuralink hersenimplantaat en iemand met ALS, heeft zijn stem teruggekregen dankzij de innovatieve technologie in combinatie met kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt Foxnews. Smith drukte zijn dankbaarheid uit in een video die hij deelde op X, waarin hij zei dat ALS weliswaar uitdagingen met zich meebrengt, maar dat hij optimistisch blijft. Hij benadrukte de transformerende invloed van Neuralink op zijn leven, waardoor hij ondanks zijn lichamelijke beperkingen kan communiceren en zich met de wereld kan bezighouden.

  • Neuralink, opgericht door Elon Musk, onthulde in januari dat drie personen die deelnemen aan de PRIME-studie telepathie gebruiken.

Deze deelnemers, waaronder Brad, lijden aan verlamming als gevolg van ruggenmergletsel of ALS. Smiths communicatie berust volledig op het Neuralink implantaat. Hij bestuurt de muis van zijn MacBook Pro met behulp van een Brain Computer Interface (BCI) en spreekt met zijn eigen gekloonde stem, gegenereerd door AI op basis van opnames die hij maakte voordat hij zijn spraakvermogen verloor.

AI-gestuurd met sneltoetsen

Het Neuralink implantaat wordt operatief in de motorische cortex van Smith geplaatst, waardoor hij een computer via Bluetooth kan besturen. Het apparaat bevat 1.024 elektroden die hersensignalen opvangen en naar een computer sturen voor verwerking. Smith traint het systeem actief door een cursor op het scherm te bewegen, waardoor hij steeds beter kan communiceren.

Hij heeft ook aangepaste functies ontwikkeld om de communicatie en computerefficiëntie te verbeteren. Hij heeft bijvoorbeeld sneltoetsen voor veelvoorkomende toetsenbordacties gemaakt en met het Neuralink-team samengewerkt om een AI-gestuurde chatapplicatie te ontwikkelen die gespreksreacties genereert op basis van zijn gekloonde stem. Deze innovatieve functie helpt hem om gesprekken bij te houden en zich effectiever uit te drukken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00